Kultura

‘KOME OBOJCI KOME OPANCI’ Izložba o obuvanju u Konavlima!

page 1

U četvrtak, 4. svibnja 2023. u 18 sati u Čilipima, u Zavičajnom muzeju, otvara se izložba o obuvanju u Konavlima autorice Antonije Rusković Radonić, na kojoj će se moći vidjeti preko 50 primjeraka različitih opanaka, papuča i cipela koje su se nosile u Konavlima u 19. i 20. stoljeću.

S obzirom na to da je Zavičajni muzej Konavala stradao u Domovinskom ratu, u fundusu muzeja ne postoji niti jedan par cipela, pa se sva građa posudila kako bi bila dostupna Konavljanima. Posudbe najstarije građe s kraja 19. i početka 20. stoljeća omogućio je Etnografski muzej u Zagrebu. Velik dio građe posuđen je dobrotom zajednice iz privatnih zbirki, a od nedavno preminulog postolara Nika Kuliša dobrotom obitelji Kuliš u muzej je stigla zbirka cipela i opanaka iz Kuliševe proizvodnje.

Za potrebe izlaganja u suradnji s udrugom Dragodid i njihovom predstavnicom Anitom Trojanović u muzeju je izgrađen suhozid, međa za prezuvače, odnosno za promjenu obuće prilikom dolaska u crkvu, što je sveprisutna baštinska memorija u Konavlima. Na ovoj izložbi posjetitelji će moći pratiti promjene i razvoj stilova obuće u Konavlima sve do kraja 20. stoljeća.

Izložba istovremeno predstavlja završetak Erasmus+ projekta Transhistory u kojem su Muzeji i galerije Konavala sudjelovali kao partneri uz sljedeće institucije: EU Warehouse iz Belgije, Sprachendienst Konstanz iz Njemačke, Instytut Tolerancji w Lodzi iz Poljske, Forschungszentrum für historische Minderheiten iz Austrije, Asociatia Solidart iz Rumunjske i Norrköpings Stadsmuseum iz Švedske te s voditeljima projekta, Universitaetom Klagenfurt iz Austrije.

Izložba ujedno i kontekstualizira teme koje su obrađivane kroz projekt, a to su teme lokalnih, povijesnih okolnosti, migracija i drugih promjena. Uz izložbu “Kome obojci kome opanci” otvara se i izložba iz ciklusa u suradnji s lokalnom zajednicom pod nazivom “Niko Novaković – Što je meni folklor nego sve!” Koautorica ove izložbe uz Muzeje i galerije Konavala je Ana Kravić, Čilipka koja neprestano prikuplja građu i surađuje s muzejom na volonterskoj razini, a ona je i idejni pokretač ove izložbe. Ovom suradnjom Muzeji i galerije Konavala omogućuju lokalnoj zajednici sudjelovanje u programima muzeja, a istovremeno i prikupljanje muzejske dokumentacije i građe. Otvorenje će se upriličiti u 18 sati ispred Zavičajnog muzeja Konavala uz direktan prijenos na YouTube kanalu zbog partnera iz Norrköpinga u Švedskoj, koji okupljaju svoju publiku za ovaj virtualni događaj. U sklopu otvorenja nastupit će Klapa Oštro, a u 19 sati upriličit će se stručno vodstvo kroz izložbu “Kome obojci kome opanci”.

Pročitajte još

Dubrovačka baština otvara izložbu dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića

Dulist

Jeste li poslušali novu pjesmu klape Kaše ‘Ti si moja sudbina’?

Dulist

Violončelistica Monika Leskovar održala radionicu za mlade glazbenike u Dubrovniku

Dulist