Peškafondo

Kineski štapići

peskafondo

Njegova putovnica bogatija je za još jedan pečat. Ovaj put otkrio je Kinu. Gradonačelnik Vlahušić i njegova vjerna predsjednica Olga Muratti (a priča se da su nagradili i lijepu Antonelu) odletjeli su u Sanyi, egzotično turističko mjestašce (veličine Hrvatske) na kineskoj obali, s kojim bi se Dubrovnik trebao pobratimiti.

Baš genijalan potez naše vlasti. Potpisivanje pisma namjere o bratimljenju je upravo ono što nam je trebalo pred sam kraj njihova mandata. Baš je jedan takav pronicljiv i nadasve mudar potez nedostajao ovoj gradskoj upravi kako bi zaokružili veoma važan segment svog djelovanja, međunarodna suradnja i bratimljenja svuda po svijetu. Zamislimo samo ovaj primjer: djeca osnovnoškolci neće ubuduće ići u posjet Vukovaru, gradu prijatelju Dubrovnika, već će putovati do Sanya, i od malih nogu će širiti vidike i otkrivati nove horizonte.

I nije Vlahušić stao samo na bratimljenju, u Kinu je pošao s ciljem da slijedeće ljeto dovede barem milijun Kineza. Super računica. Zamislite samo kad se svi oni sjate, na recimo gradske zidine… Zarada će se ustostručit. Dakle, gradonačelnik je započeo pregovore o uspostavljanju zračne linije Sanya-Dubrovnik. Ono što posebno plijeni pažnju, a svakako je vrijedno spomena je i informacija koju doznajemo iz izvora bliskih gradskoj upravi da će gradonačelnik u narednim mjesecima svim restoranima u Dubrovniku o trošku Grada nabaviti ogromne količine novog pribora za jelo. Izgleda da je sklopio dobar posao s tvornicom štapića, za vrijeme svog sedmodnevnog boravka u Kini, kako bi se Kinezi, kao budući mnogobrojni gosti Grada osjećali k'o u sebe doma. Već se pripremaju i strate s kineskim putokazima.
Još samo da se sjetio potaknut razgovore o ukidanju viznog režima za Kineze!? Riješit će on i tu sitnicu.

I dok je po prostranstvima najmnogoljudnije zemlje skupljao nove ideje kojim će nas šokirati narednih mjeseci, promakla mu je vjerojatno velika pobuna njegovih stranačkih kolega protiv ministra Linića. Iznenadila je ona i premijera Milanovića u Bruxellesu. Eto su se i haenesovci potrudili napravit hvale vrijedan potez. Zaustavili su, barem privremeno, ili bar do neke nove modificirane inačice, suludi porez na imovinu. Vjerojatno je trigger bila Linićeva rečenica 'Svatko tko ima dvije nekretnine je bogat!'. Između imati i kupiti je ogromna razlika, što očito ministar Linić baš ne razumije. Vjerojatno, još uvijek nije usvojio svo znanje iz, recimo, zakona o nasljeđivanju, a očito mu nije došlo do svijesti da su Hrvati do svojih nekretnina dolazili, u najčešćem slučaju, doživotnim kreditnim zaduženjem. Ali zašto bi on sve to znao kad se 'dobro udo' pa ništa nije na njemu, nego na njegovoj družici. Sreća da su ga haenesovci vratili na popravni.
 
Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović