Politika

KAKO SMANJITI GUŽVE Od 15 do 17 sati zabrana prolaza autobusa prema Pilama?

pile taxi guzva autobusi

Javni gradski prijevoznik Libertas od iduće će godine s dva niskopodna autobusa, tzv. harmonikama, obavljati prijevoz putnika s kruzera umjesto shuttle autobusa.
Autobusi, čija je nabava pokrenuta, kapaciteta su po 120 putnika i time će se, istaknuo je Mato Franković, za najmanje 30 posto smanjiti opterećenje prometnica. S druge strane, povećat će se prihod Libertasa. Sve to rekao je gradonačelnik tijekom rasprave o prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima. Istom se mijenja vrijeme naplate, na način da se naplata zaustavljanja i parkiranja ne naplaćuje u vremenskom periodu od 21h do 7h, za razdoblje od 1. ožujka do 30. studenog.

-Uvodimo dodatna vremena naplate jer ima veliki broj turističkih agencija, posebno s istočnog tržišta, koje dolaze u 7 ujutro i izbjegavaju plaćanje – objasnio je gradonačelnik, a samim time odbio je i amandman vijećnika Mosta, koji su predložili da se zaustavljanje ne naplaćuje od 8 sati ujutro radi domaćih agencija.

-Dopustit ćemo agencijama koje imaju milijunske dugove da slobodno dolaze na Pile. To po meni nije dobro. Zašto razlikovati goste, zašto su nam bolji četvrtkom gosti s kruzea, a ne Poljaci – pitao je vijećnik Miho Obradović, koji je na odluku podnio i amandman, upravo vezano za dugovanja agencija. Gradonačelnik je reako kako postoje već četiri pravorijeka koja su dala za pravo Sanitatu da se ovrše tvrtke s dugovima. Najavio je i kako se planira uvesti sustav koji bi omogućio online bookiranje Pila i online plaćanje, a sustav će nadzirati kamere.

Naveo je i kako je prošlog četvrtka u sat i pol vremena prema Pilama prošlo 140 kombija, a razmišlja se, rekao je, i o zabrani prolaska autobusa prema Pilama od 15 do 17 sati, kako bi se rasteretile prometnice u vremenu kad ljudi odlaze s posla.

-Rješenja ovdje nema. Rješenje su isključivo zabrane – smatra vijećnik Rikard Rossetti.

-Zabrane nisu idealno rješenje, ali su nužne – rekao je gradonačelnik osvrnuvši se na odluku o zabrani dolaska turističkih autobusa na Pile četvrtkom i subotom, koja se uvela lani te se pokazala dobrom. Najavio je i da uskoro taksi vozila neće više moći skrenuti lijevo na Bužu.

-Zabranama ne radimo štetu nikome nego promišljamo dubrovački turizam budućnosti – rekao je dalje gradonačelnik.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist