Županija

IZMJENE PROSTORNOG PLANA Karamatić podržao Dubu stonsku, obrušio se na struku

zupanijska003

Županijski vijećnici, nakon stanke od 10 minuta, raspravljaju o prjedlogu Ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana koje su pokrenute na inicijativu Općine Ston, a vezano za gradnju na području Dube stonske (Zjat sjever i Bjejevica). 

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je Županija uz redovne izmjene radila i nekoliko ciljanih izmjena kojima su rješavane određene incijative državnih i javnih poduzeća ili jedinica lokalne samouprave, a koje su smatrale važnim realizaciju određenih projekata. Ove izmjene pokrenute su na inicijativu Općine Ston.

-Ove ciljane izmjene su išle utvrđenom procedurom, koju predviđa zakon, ispitivala se procjena utjecaja na okoliš jer se radi o osjetljivom i zaštićenom području, a održana je i javna rasprava. Projekt neće imati negativne utjecaje za okoliš, ishodovane su sve potrebne dozvole i suglasnosti, a najvažnija je on Ministartsva zaštite okoliša i prirode. Projekt može biti nastavljen jedino uz još jednu studija utjecaja na okoliš, koja još detaljnije razmatra sve aspekte projekta – naveo je župan Dobroslavić. Treba istaknuti kako se projekt nalazi unutar zaštićenog Malostonskog zavoda.

Vijećnicima je ciljane izmjene i svu proceduru izložila Marina Oreb, ravnateljica Županijskog zavoda za prostorno planiranje.

Izlažući stav nadležnog Odbora Skupštine vijećnik Frano Matušić istaknuo je kako je riječ o osjetljivoj tematici, no da se može biti siguran da je poštivana zakonska procedura te su sve potrebne suglasnosti pribavljene.

-One jamče da će nastavak ove priče biti u skladu s najvišim standarima i u skladu sa zakonom. Ovo je tek prvi korak u eventualnom nastavku projekta – istaknuo je Matušić.

Vijećnik Ivo Karamatić istaknuo je kako se osobno uvijek zalagao da svaki projekt treba zadovoljavati tri uvjeta – da je društveno prihvatljiv, ekološko održiv i ekonomski isplativ.

-Mi moramo voditi računa o tome da je projekt društveno prihvatljiv, i uvjeren samda jest tim više što Općina Ston od pustih kilometara obale nema nijednu turističku zonu razvijenu. Osnovno je pitanje je li ekološki prihvatljiv – rekao je Karamatić, dodavši kako ‘možemo prednijevat da će biti ekološki održiv’.

-Razočaran sam ovim što nam je struka poslala na klupe, ne vidim ni jedan znanstveni argument u ovome što nam je poslao Institut za more i priobalje. Gospodin koji je ovo potpisao me je iskreno razočarao. Ako sam imao dileme, a imao sam ih, nakon ovog svega više ih nemam – rekao je Karamatić dodavši kako će osobno podržati ove izmjene. No, treba se prisjetiti kako je upravo Karamatić vrlo često s govornice bio protiv projekta Dube stonske, kojega je zajedno s Termoelektranom u Pločama svojevremeno etiketirao kao pogubnog.

S druge strane Ana Musa (MOST) rekla je kako je protiv ovih izmjena, a u raspravi je napomenula kako znanstvenici tvrde da će biti posljedica po Malostonski zaljev.

Karamatićeva stranačka kolegica Kristina Ćurčija istaknula je kako će ostati suzdržana.

-Smatram da ovakav jedan prostor treba zaštititi i da će se kad tad pojaviti problem sa školjkama, postoji turizam kroz brand školjski i neću sebi dopustiti da se sutra grizem zbog ove odluke – rekla je Ćurčija dodavši kako će svojom suzdržanošću ostaviti mogućnost da Studija utjecaja na okoliš pokaže kako nije bila u pravu.

Prijedlog je usvojen većinom glasova.

 

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist