Kultura

Izložba o hakerskoj kulturi i tehnološkoj utopiji u Lazaretima

zajednica tehnicke kulture radionice 18

Izložbom ‘Novi teritoriji tehnopolisa’ koja se otvara sutra, u petak 10. studenoga u 18 sati udruga Radionin lab predstavlja se po prvi puta svojim izlagačkim programom u Art radionici Lazareti. Ovo je izlaganje dio projekta ‘Hacktonauti – tehnološka utopija u tri čina’ koji se odvija u 2023. godini te tematizira hibridne umjetnosti i hakersku/makersku kulturu kroz propitivanje tehnologije.

‘Novi teritoriji tehnopolisa’ donosi dijapazon radova od retro igara i kontrolera do kompleksnih elektroničkih uređaja/softvera preko auditivnih promišljanja igraćih manipulacija, sve do hakiranih naprava koje elektroničkim modulacijama postaju novi objekti ekspresije su-igre.
-Posljednjih petnaestak godina svjedočimo razvoju hibridnih umjetničkih praksi, ‘uskrsnuću’ intermedijalne umjetnosti zbog interdisciplinarne uporabe tehnologije. U konzumerističkom društvu koje tehnološke izmjene odbacuje velikom brzinom, kreatori izložbe stvaraju svoja nova pravila igre, nove naprave i u cijeli proces participativno pozivaju svoju publiku da im se pridruži. Vidljiva poveznica ovih radova i njihovih autora namjera je koja u autonomnosti rada i intimi anonimnosti kroz tehnologiju i promišljanje zvučnih komponenata stvara nova područja izražavanja. Do koje mjere možemo manipulirati nekim uređaje, jednako je kao i pitanje do koje mjere možemo biti manipulirani u samoj igri kao pasivni ili aktivni igrači, te gdje su tanke linije razgraničenja, samo su od nekih pitanja koje postavlja ova izložba, dok je publika pozvana pronaći odgovore.

Kustosica izložbe je Deborah Hustić, a za dizajn je zaslužan Leo Kirinčić. Projekt je podržan od strane:  Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreb i Grada Dubrovnika.

Izložba ostaje otvorena do 28. studenoga.

Banner 300x250 DU 1

izlozba lazareti web 1

 

Pročitajte još

Ne propustite saznati sve o mladoj udovici iz 15. stoljeća koja je imala dva muža

Dulist

Predavanje Katje Bakija u Dubrovačkim knjižnicama: Tko je bio Antun Kaznačić?

Dulist

Održan je prvi dio međunarodne konferencije „Svjetska baština – planiranje i upravljanje“

Dulist