AktualnoUrednički izbor

ISTRAŽILI SMO Ima li Grad šanse uskoro preseliti u FINA-u?

financijska agencija fina zgrada

Još krajem srpnja gradonačelnik Mato Franković najavio je kako se vode aktivni razgovori oko kupnje zgrade Fine u Vukovarskoj ulici, kako bi se u nju preselili gotovo svi gradski upravni odjeli. No, prema onome što poručuju iz Fine, moglo bi se zaključiti kako su razgovori, u najmanju ruku, zapeli.
—U ovom trenutku ne razmatramo preseljenje naše poslovnice s adrese Vukovarska ulica 2 u Dubrovniku – ističu za DuList iz Fine. Kratak je to odgovor na nekoliko upućenim im pitanjima. Fina je, naime, ovu zgradu gradila za svoje potrebe još ranih 80-ih godina prošlog stoljeća prema projektu pokojne arhitektice Dubravke Baković-Kržić. U nju je Fina preselila iz stare zgrade SDK. Zanimali su nas, naime, detalji oko kupoprodaje ove zgrade na atraktivnoj lokaciji pa smo pitali je li s Gradom Dubrovnikom postignut dogovor, kolika je cijena, kad će se prodaja realizirati, ali i hoće li se njihova poslovnica preseliti na drugu lokaciju kad Grad nekretninu i kupi. Preseljenje je u svojim izjavama dao naslutiti sam Franković. Za jedan je medij tako najavio kako će u prizemlju zgrade, gdje se danas nalaze Finini šalteri, biti šalteri gradske uprave na kojima bi Dubrovčani mogli plaćati sve komunalne usluge. Iz toga je posve jasno kako bi se Fina, po gradonačelniku, u slučaju prodaje preselila. Budući da su nam iz Fine jako šturo odovorili, više detalja pokušali smo doznati iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. No, ova nekretnina nije pod njihovim upravljanjem.

Raštrkana gradska uprava
Razgovore oko kupnje zgrade spomenuo je, podsjetimo, Franković na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.
—Za zgradu Fine vjerujemo da ćemo vrlo skoro imati mogućnost preuzeti je u svoje vlasništvo. Vrlo aktivno vodimo razgovore o tome – rekao je te najavio kako će se tamo preseliti gotovo cijela gradska uprava kako bi bila u jednoj zgradi, a ne kao danas ‘raštrkana’ od Babinog kuka preko Pila do samo Grada. Unutar zidina, odnosno u zgradi na adresi Pred Dvorom 1 ostao bi Ured gradonačelnika te protokolarni prostori.
—Sve drugo treba biti na jednom mjestu dostupno građanima – smatra gradonačelnik.
Dio gradske uprave danas djeluje u zgradi zvanoj ‘Pentagon’, na adresi Ćira Carića 3. Gradski uredi tu su se preselili još u mandatu Andra Vlahušića, sad već daleke 2011. godine. Prvo su u nove prostore stigli djelatnici UO za promet, stanogradnju i razvojne projekte, a nekoliko mjeseci kasnije priključili su im se i djelatnici ‘komunalnog’ te odjela za proračun i financije. U uređenje tog prostora, u kojem je sve do sredine 2010. godine boravio Babin kuk, uloženo je kroz nekoliko mjeseci, pisali smo tada, 250 tisuća kuna, iako su neslužbene informacije govorile o iznosu većem od tadašnjih milijun kuna. Spomenutih 250 tisuća kuna uključivalo je i preseljenje te nabavu potrebnog namještaja, kao i izvedene radove na uređenju i prilagodbi prostora. Iz gradske uprave tada su za DuList napomenuli kako je veći dio opreme i inventara preseljen iz prostora u kojima su do tada djelovali ovi preseljeni odjeli.

Banner 300x250 DU 1

Puno različitih adresa
Ostali gradski odjeli djeluju na čak sedam različitih adresa, uključujući i zgradu Pred Dvorom 1. U njoj se nalaze Upravi odjel za poslove gradonačelnika, Upravni odjel za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove, Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša i Služba Gradskog vijeća. Unutar zidina su i Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima (Cvijete Zuzorić 6), Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje (Zeljarica 1) te Služba za unutarnju reviziju (Gundulićeva poljana 10). U zgradi DURA-e na adresi Branitelja Dubrovnika 15 smjestio se pak Upravni odjel za europske fondove i gospodarstvo, a nedaleko od njega, u istoj ulici, ali na kućnom broju 7 djeluje Upravni odjel za kulturu, baštinu i turizam. Na Vojnoviću je Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo. S obzirom na raštrkanost gradske uprave, ne čudi želja gradonačelnika o stavljanju svih ureda pod isti krov. Međutim, ta se ideja nije sve dosad promovirala niti spominjala kao nužnost. Tek je bivši gradonačelnik pokušavao stvoriti jedinstveni komunalni ured, koji je trebao djelovati u ‘Pentagonu’, a bio je zamišljen poput Zagrebačkog holdinga. No, ideju nikad nije proveo u djelo.

Pročitajte još

Policija i ove godine provodi preventivne programe kojima je obuhvaćeno 300 srednjoškolaca

Dulist

Od danas nestašica poznatih lijekova, ne zna se kada će opet biti na tržištu

Dulist

TU ME ZNAJU, TU NISAM SAMO BROJ Nove majice i novi moto Društva multiple skleroze DNŽ

Dulist