Kultura

ISPRAĆENI VIŠEMINUTNIM OVACIJAMA Baletna čarolija Ponos i predrasude još večeras na Gracu

dlji ponos i predrasude 3

Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu očarao je festivalsku publiku protekle subote navečer u parku Gradac izvodeći neoromantični balet u dva čina Ponos i predrasude redatelja i koreografa Lea Mujića, nastalog prema istoimenom kultnom romanu Jane Austen, a na programu je još večeras, 24. srpnja u 21:30 sati.

Sinoćnju spektakularnu izvedbu baleta Ponos i Predrasude, u režiji iznimnog i nadaleko priznatog baletnog umjetnika suvremenog stila Lea Mujića, festivalska publika je u jednom dahu pratila uz pljeskom popraćene promjene misaonih procesa te je na kraju izvođače nagradila ovacijama i višeminutnim aplauzom za kojeg se činilo da neće nikada stati. Balet Ponos i predrasude, praizveden 2020. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, na dva dana pretvara park Gradac u kulisu priče o životu ruralnog engleskog društva s početka 19. stoljeća. Na odabranu glazbu engleskih skladatelja različitih generacija u prvi plan postavljen je ljubavni narativ mlade Elizabeth Bennet koja se, kao i njezine četiri sestre, mora udati za bogata muža. Pokušaje sestara da si osiguraju pristojan život ne gubeći dostojanstvo i ne odustajući od svojih romantičnih žudnji prikazali su sjajni baletani i balerine zagrebačkog HNK.

– Balet je jako teško napraviti, to je jedna velika, ranjiva, sofisticirana, apstraktna umjetnost koja zaslužuje svo poštovanje. Kratak je vijek kojeg plesači provedu na sceni, a jedan fragment njihovog života se dogodio večeras u ovom fenomenalnom gradu, na ovoj fenomenalnoj sceni. Uz fantastično vrijeme i nevjerojatan prostor, imam dojam kao da je ovaj balet došao kući – istaknuo je netom nakon izvedbe koreograf i redatelj Leo Mujić.

Uz Mujića, autorski tim čine dramaturg Bálint Rauscher koji je sudjelovao i u odabiru glazbe, scenograf Stefano Katunar s asistenticom Aleksandrom Anom Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović s asistenticom Mijom Rejc Prajninger, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek te oblikovatelj zvuka Svebor Zgurić. Asistentica koreografa je Suzana Bačić, baletna majstorica Milka Bartolović, glazbena voditeljica Ljudmila Šumarova, a glazbeni korepetitor Teo Visintin.

Pred festivalskom publikom Balet zagrebačkog HNK-a Ponos i predrasude izvodi još večeras, 24. srpnja u 21:30 sati u parku Gradac. Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 posto popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 posto popusta na festivalske suvenire.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist