Aktualno

HVZ Hrvatski vatrogasci sve svoje zadatke izvršavaju po najvećim standardima struke

pozar cibaca kolovoz 2023 6

Hrvatska vatrogasna zajednica poslala je komentar na izjave u medijima vezanim za djelovanje i angažman vatrogasaca na velikim požarima na području Dalmacije. Priopćenje HVZ-a prenosimo u cijelosti.

Intervencije na velikim požarima otvorenog prostora koji su izbili u Dalmaciji 30. i 31. srpnja 2024. godine predstavljaju najveći napor za vatrogasni sustav u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone. Gledajući kronološki slijed najvećih požara u ovome razdoblju, radilo se o požarima na području Kaštel Sućurca, Ićeva – Skradina, Smokovića, Tučepa (30. kolovoza) te Radašinovci – Vrana i Vrsine (31. kolovoza).

Na navedene požare su po pozivu upućene sve vatrogasne snage iz vatrogasnih zajednica županija na čijem području su izbili požari, kao i zračne snage. Veliki broj požara koji su izbili u kratkom razmaku, teški vremenski uvjeti koji su pogodovali širenju požara, velike požarne fronte i izravna ugroza objekata i stanovništva iziskivali su brzo djelovanje i angažman maksimalnog broja snaga. Tako je 30. kolovoza na navedenim požarima angažirano 600 vatrogasaca sa 188 vatrogasnih vozila, a 31. kolovoza angažirano je 610 vatrogasaca sa 184 vatrogasna vozila.

Sukladno prethodno pripremljenim planovima, već u popodnevnim satima 30. srpnja u pripremu su stavljene izvanredne dislokacije. Na požar kod Skradina prvo je upućena ispomoć iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije. Iz kontinentalnih županija prvi na teren istoga dana izlaze vatrogasci Vatrogasne zajednice Karlovačke županije i Grada Zagreba, a na požarišta su 31. srpnja upućene izvanredne dislokacije iz Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije. Dana 1. kolovoza u pripravnost su stavljeni vatrogasci Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nakon pokretanja izvanredne dislokacije, u obzir je potrebno uzeti vrijeme prikupljanja vatrogasaca i opreme, kao i put koji vatrogasci moraju prijeći do dolaska na mjesto intervencije. Dodatne snage su raspoređene prema stanju na terenu i započele su s operativnim djelovanjem. Ujedno u obzir se moraju uzeti potrebe za djelovanjem na požarima i drugim intervencijama u ostatku Hrvatske, budući da nije bilo moguće sve snage uputiti samo na jedno područje zbog njihova velikog broja u istom razdoblju.

Samo na požaru na području Tučepa 31. srpnja angažirane su snage s područja Splitsko- dalmatinske županije, pripadnici interventnih vatrogasnih postrojba Split i Dubrovnik kao i dislokacije iz Grada Zagreba. U večernjim satima pristigli su vatrogasci iz Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije, a broj snaga se na terenu je brojao 306 vatrogasaca sa 77 vozila.

Gašenje je otežavao jaki vjetar, konfiguracija terena i velika količina dima. Preraspodjelom snaga uspostavljena je uspješna obrana objekata u Podgori, unatoč potrebama za angažiranje na drugim požarištima (Vrsine).

Stoga se ne slažemo s izjavama kako na ovom požaru nije bilo dovoljno snaga i tehnike, osobito ako uzmemo u obzir sve gore navedene otegotne okolnosti. Navedena intervencija je uspješno odrađena i smatramo neprikladnim komentiranje stanja na požarištu iz uske perspektive, bez uzimanja u obzir šire slike svih vatrogasnih intervencija koje su se u tom trenutku odvijale. Također strogo osuđujemo sramotno ponašanje zabilježeno kamerama na području Skradina, a upućeno pripadnicima vatrogasne organizacije koje se naziva „nakazama“, a koji su u tom trenutku danonoćno radili i nadljudskim naporima obranili objekte bez ljudskih žrtava.

Hrvatski vatrogasci sve svoje zadatke izvršavaju po najvećim standardima struke, a vođeni humanim pozivom spremni su žrtvovati vlastito zdravlje i život u obrani građana i njihove imovine, što su do sada nebrojeno puta dokazali. I u ovome trenutku na terenu je na stotine vatrogasaca koji će tu ostati do potpune normalizacije situacije na požarištima i hvala svima, od Vlade RH, brojnih institucija do građana koji njihov trud prepoznaju i pružaju podršku u ovim izazovnim trenucima.

Foto: Ilustracija/Arhiva

Pročitajte još

POSVUDA KOLONE I GUŽVE Što nas tek čeka za vikend?

Dulist

GRANIČNI PRIJELAZ IMOTICA – DUŽI Važna obavijest za građane

Dulist

VLADA ODLUČILA Više od 20 milijuna eura za energetsku obnovu OB Dubrovnik

Dulist