Kultura

Hrvoje Ivanković predstavio knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku

hrvoje ivankovic 2

Publikacija Hrvoja Ivankovića ‘Počelo je con un ballo all’ Ungherese – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici’ predstavljena je večeras u Kazalištu Marina Držića u sklopu festivala Tišina molim.

– Slijedeći svoju misiju u ovogodišnjem festivalskom izdanju napokon smo došli i do dubrovačkog filmskog iskona, do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Riječ je o najmanje osam mađarskih filmova snimljenih u razdoblju od 1916. do 1918. koje je, pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku, otkrio Hrvoje Ivanković – ističu organizatori festivala.

Na promociji publikacije Hrvoja Ivankovića „Počelo je con un ballo all’ Ungherese – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici“ u Kazalištu Marina Držića uz autora je sudjelovala počasna konzulica Republike Mađarske u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Katja Bakija te jedan od organizatora festivala, povjesničar Ivan Lujo.

Hrvoje Ivanković je pripremajući knjigu o povijesti snimanja filmova u Dubrovniku došao do zanimljivih i vrijednih informacija o dubrovačkim filmskih počecima; do najstarijih te do sada hrvatskoj javnosti nepoznatih igranih filmova snimanih u Gradu i okolici. Ova publikacija donosi studiju posvećenu prvoj dionici dubrovačke i hrvatske filmske povijesti, obrađenu u znatno opširnijem obliku od onoga u kojem će biti predstavljena u njegovoj knjizi. Budući da su prvi filmovi snimani u Dubrovniku bili mađarski, ova publikacija ujedno je lijepa priča o suradnji Hrvatske i Mađarske, istaknuto je na promociji.

Projekciji najstarijeg sačuvanog filma snimanog u Gradu „Afrodita“ mađarskog redatelja Alfréda Deésyja (1918.) kao i promociji publikacije prisustvovala je doista brojna dubrovačka filmska publika.

 

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist