Aktualno

Hrvatska na trećem mjestu po broju izdanih građevinskih dozvola

procistac radnici gradjevinari03

Hrvatska među devet zemalja Europe koje su u 2022. zabilježile rast broja građevinskih dozvola.

Našavši se na trećem mjestu po rastu broja izdanih građevinskih dozvola u prošloj godini, Hrvatska je među devet zemalja Europe koje su u 2022. zabilježile rast u ovom segmentu i iskaču od prosjeka EU. Naime, nakon povećanja izdanih građevinskih dozvola od prosječnih 15 posto u 2021. godini na krilima optimizma sa slabljenjem pandemije covida, lani je aktivnost na razini EU pala u prosjeku za pet posto, pokazuju podaci Eurostata.

Samo u segmentu stanogradnje dozvole su u EU pale za 4% (-79.100 stanova), nakon povećanja od 16 posto u 2021. godini. U Eurostatu napominju kako je 2021. godina imala izniman rast, kojim je nadoknađena pauza u investiranju za vrijeme
pandemije.

Naime, između 2015. i 2019. broj dozvola rastao je u prosjeku za gotovo šest posto godišnje, tako da su gubici iz 2020. godine nadoknađeni porastom u 2021. Iznad prosjeka predpandemijskog perioda je i 2022. godina, iako slabija od godine ranije – unatoč smanjenju oba pokazatelja, broj dozvola zapravo i dalje je visok. A u usporedbi sa 2021. godinom, lani su građevinske dozvole porasle u devet zemalja EU. Prva je Malta s porastom broja dozvola za 29 posto, slijedi Španjolska sa 28 posto, te Hrvatska sa 21 posto.

Iznad prosjeka su i Slovenija (+17%), Bugarska (+12%), Italija (+8%), Mađarska (+7%), Portugal (+3%) i Francuska (+2%). U ostalim članicama EU smanjenje broja građevinskih dozvola variralo je između -28% u Luksemburgu i -1% u Rumunjskoj. U konzultantskoj kući Colliers ističu da pad građevinske aktivnosti temeljem izdanih dozvola na razini Europe u 2022. ne čudi, poslovni.hr. 

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist