Aktualno

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

placa maslinovo ulje

Hrvatske je druga zemlja po stopi inflacije u eurozoni s 4,7 posto, a samo je Belgija ispred nas s 0,2 posto višom inflacijom, kako navode podaci Državnog zavoda za statistiku. Inače, inflacija u Hrvatskoj u travnju je iznosila 3,7 posto prema indeksu potrošačkih cijena, a po harmoniziranom indeksu kojim se uspoređuju zemlje Europske unije 4,7 posto. Tako je u veljači i ožujku Hrvatska imala najveću inflaciju u eurozoni, a u Europskoj uniji je veću stopu imala samo Rumunjska.

Najveći rast među svim proizvodima i uslugama u Hrvatskoj pripada maslinovom ulju koje je poskupjelo čak 61,4 posto. Krumpir je poskupio 9,7 posto, riba 7,5 posto, brašno 7 posto, meso 5,1 posto, voće 6,6 posto, a kruh 2,9 posto. Sveukupno, cijene hrane i bezalkoholnih pića u travnju u Hrvatskoj su porasle 4,2 posto. To je malo manje nego u ožujku kada su porasle 4,5 posto. No, na mjesečnoj razini su se povećale 0,7 posto, više nego u ožujku kada su rasle 0,1 posto.

Od 64 prehrambena proizvoda na godišnjoj razini jeftinije je svega njih deset. Najviše su pojeftinila jestiva ulja za 13,8 posto. S druge strane, na mjesečnoj razini cijene su pale za 15 proizvoda, među kojima je pojeftinilo najviše svježe povrće 2,8 posto. No, ti proizvodi su i dalje skuplji nego što su bili lani ili tijekom drugih prijašnjih godina. Primjerice, kruh je u travnju poskupio 2,9 posto na godišnjoj razini, ali je u cijeloj prošloj godini u odnosu na godinu ranije poskupio 18 posto, a preklani su mu cijene porasle 26 posto. Jestiva ulja, a najčešće se radi o suncokretovom, trenutno pojeftinjuju gdje su im cijene pale 27 posto u odnosu na preklanjske cijene. No, pretprošle godine su jestiva ulja bila poskupjela 32 posto, a godinu ranije 25 posto. Isto tako, cijena jaja su pale u travnju na mjesečnoj razini 1,4 posto, a 7,8 posto na godišnjoj razini. No, ona su lani poskupjela 33 posto u odnosu na godinu ranije, a preklani su poskupjela 26 posto. Smrznuto povrće je pojeftinilo u travnju 8,8 posto na godišnjoj razini, a lani je poskupjelo 43 posto.

Nije samo hrana poskupljivala, na godišnjoj je razini benzin u travnju bio skuplji 12 posto, a na mjesečnoj 2,6 posto. Dizelu su cijene porasle 9,9 posto na godišnjoj razini, a 0,5 posto su pale na mjesečnoj. Odvoz smeća na godišnjoj je razini skuplji 7,3 posto. Naknade za održavanje u zgradama za 6,5 posto, a opskrba vodom 3,3 posto. Cijene električne energije su jednake, dok je plin jeftiniji 7,6 posto na godišnjoj razini.

Pročitajte još

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca