Kultura

‘Hologramski prostor’ gostuje u Lazaretima

hologramski prostor neven petrovic

U prostoru Art radionice Lazareti (lađa X) u ponedjeljak, 5. listopada u 19 sati pogledajte gostujuću, plesnu predstavu Hologramski prostor, nastalu u koprodukciji Zagrebačkoga plesnog centra i Umjetničke organizacije Fronesisu.

Hologram je, kao i kazalište, iluzija. Trodimenzionalna slika koja se stvara od lomova svjetlosti i refleksija neke informacije ili objekta. Tako kreiran prostor koji na mikro ili makro razini možemo nazvati svijetom poprima značajke materijalnog i on postaje stvaran bez obzira na svoju strukturu privida. Taj svijet ovisi o izvorima informacija ili osvijetljenim objektima, gustoći svjetlosti i mogućim distorzijama, a fragmentarna priroda takvog svijeta odražava njegovu krhkost. Ovih nekoliko činjenica preuzetih iz kvantne fizike koja proučava ponašanje i interferenciju čestica ili gotovo apstraktnih matematičkih vrijednosti najmanjih dimenzija u umjetničkom svijetu Jasne Čižmek Tarbuk prevodi se u plesni vokabular koji unutar iluzije donosi prepoznatljive značajke svijeta u kojemu živimo.

Dvije plesačice i jedan plesač koreografskim permutacijama broja tri označavaju trodimenzionalnost holograma, a prostor koji stvaraju trajanjem izvedbe, dobiva još jednu dimenziju – vrijeme. Tu simetriju prati najlonska opna kao četvrti izvođač, ona oživljava i mijenja se od sekvence do sekvence te donosi sadržaj koji se može tumačiti na više razina, od vizualne ilustracije do ravnopravnog protagonista. Tako postavljen umjetnički sustav, a te su postavke ono što o svijetu donekle znamo, propituje svojevrsnu evoluciju nekog života od posve nesvjesnih, singularnih interakcija do prepoznatljivih arhetipova, odnosa, kreacije i suradnje. Ovo posljednje predstavi Hologramski prostor daje emocionalnu komponentu koja nije znanstveno mjerljiva, to je ono ljudski imanentno što nadilazi teorijsku racionalnost, a istodobno drži svijet čestica na okupu. Emocija je teško prevodiva u riječi, ali plesnim vokabularom ove predstave čita se kao vjera u istinitost događanja i bivanja pa makar bila i riječ o tko zna kako stvorenoj iluziji kao što je kazalište. Ili hologram.

• Koreografija: Jasna Čižmek Tarbuk
• Plešu: Marin Lemić, Marta Habulin, Sara Piljek
• Glazba: Gordan Kreković, Tibor Szirovicza
Live coding:Gordan Kreković,
• Kostimi: Jadranka Hlupić Dujmušić,
• Videoanimacija: Vedran Popović
• Oblikovanje svjetla: Marino Frankola,
• Pomoć u osmišljavanja scenografije: Duško Rihtermoc
• Fotografija I video: Neven Petrović
• Predstava je nastala u sklopu rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra

Prostor za izvedbu predstave je organiziran u skladu s općim higijenskim mjerama i mjerama fizičkog distanciranja po preporukama HZJZ, posjetiteljima predstave je obvezno nošenje zaštitne maske.
Početak izvedbe je 5. listopada u 19 sati, a ulaznice po cijeni od 40 kuna možete kupiti pola sata prije početka, na ulazu u ARL.

Programske aktivnosti Art radionice Lazareti podržavaju Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura Nova.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist