Aktualno

HOĆE LI POPUNJENOST BITI BOLJA NEGO LANI? Ovi dubrovački hoteli ostaju otvoreni tijekom zimskih mjeseci

hotel lero

Unatoč činjenici kako je prema koronakarti Europskog centra za pre­venciju i kontrolu bolesti Hrvatska i dalje u crvenom, pojedini dubrovački hotelijeri nadaju se kako će ovu zimu ipak zabilježiti svojevrsni pomak u odnosu na isto razdoblje lani. Provje­rili smo stoga koji kapaciteti namjera­vaju ostaviti svoja vrata otvorenima. Kako nam poručuje glasnogovornica Jadranskih luksuznih hotela Zrinka Marinović, JLH će i ovu zimu jedan hotel ostaviti otvorenim tijekom cije­log razdoblja, a drugi će se otvarati prema potrebi. O kojem je riječ, nije željela precizirati, kao ni bilježe li booking.
Nijemci, Francuzi, domaći…
— Prema trenutnom stanju booking-a očekujemo ostati otvoreni ovu zimu, svi daljnji planovi prilagođavat će se aktualnim situacijama – kazala nam je voditeljica marketinga hotela Hil­ton Imperial Mia Miloslavić. Jednako su najavama i bookingom za zimske mjesece zadovoljni i u Valamaru pa će tijekom nadolazećeg razdoblja od nji­hovih objekata u Dubrovniku biti otvo­ren hotel Valamar Lacroma Dubrovnik, dok se ponovno otvaranje ostalih obje­kata očekuje pred uskrsne blagdane 2022., rekla nam je glasnogovornica kuće Nike Labaš.
— Rixos Premium Dubrovnik hotel je za sva godišnja doba i ostaje otvoren zimi. Već imamo neke zahtjeve za zim­ske mjesece i trenutno radimo na pred­stavljanju Dubrovnika kao destinacije za sva godišnja doba, što doista vjeru­jemo da on jest. Naša gastronomska ponuda, sadržaji i programi za naše goste čine Rixos Premium Dubrov­nik jednim od najpoželjnijih zimskih odmora u Hrvatskoj – potvrdio je za DuList, generalni direktor Ayhan Basci. Otvorenim kao i dosadašnjih godina namjerava ostati i hotel Lero, komen­tirao je Ivan Galov, voditelj marketinga i prodaje.
— Imamo za sad akcije za francusko i njemačko tržište. U najavi je i grupni segment iz nekoliko zemalja. To će biti kratki boravci. Popunjenost će biti bolja nego na zimu 2020. Nezahvalno je govoriti o brojkama jer je sve nepred­vidljivo. Uvjeti su fleksibilni i ovise o epidemiološkim mjerama. Svakako će biti 30 posto bolje nego lani. Osim Njemačke i Francuske, bit će gostiju iz Bugarske, Slovenije i Albanije te, naravno, domaći posjetitelji koji su ‘broj 1’ – objasnio je i rastumačio kako je prethodnih godina postotak popu­njenosti bio na 40 posto pa u 2021. neće biti u velikom zaostatku.

Mada će se složiti kako naš Grad uistinu jest turističko odredište za čitavu godinu, zbog nedovoljne pro­fitabilnosti, a sukladno dosadašnjoj praksi, većina hotelskih kapaciteta ipak ostaje zatvorena. Među njima je tradicionalno, ističe direktor Hrvoje Brbora, i hotel Lapad. Plan je zatvo­riti vrata 1. studenog, kaže. Odradit će još jednu grupu hodočasnika 8. stude­nog te će nakon toga otvoriti počet­kom proljeća. Inače, brojke turista su malene tijekom zimskog razdoblja pa držati objekt otvorenim nije rentabilno, tumači. Kad bi se sezona produžila, apsolutno bi preispitali svoju odluku, govori Brbora.
— Turistička sezona je djelomično već iza nas, trenutačno se analizi­raju rezultati i prave planovi za slije­deću godinu. Hoteli Komodor i Vis su zatvoreni sredinom listopada, a hoteli Splendid i Uvala bilježe dobru popu­njenost do kraja mjeseca kada ćemo i njih zatvoriti. Ipak, primjećuje se nedostatak grupnih aranžmana koji su u sezonama prije pandemije bili naj­jači tržišni segment. Najzastupljeniji gosti u posezoni su Nijemci, Englezi, Francuzi i Hrvati – iznijela je na naš upit Marijana Zuanić, članica Uprave Hotela Maestral i dodala:
— Ukoliko rezultate ove turističke posezone usporedimo s rezultatima prošlogodišnje možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni jer su brojevi neusporedivo veće. Međutim, ako je usporedimo s rekordnom 2019. godi­nom ne možemo biti zadovoljni jer je ista trajala znatno duže, svi hoteli su bili otvoreni do studenog, a njihova zauzetost je rasla i do 75 posto. Prema sadašnjem stanju rezervacija i procje­nama za 2022. godinu, otvaranje hotela Uvala se planira početkom ožujka, a ostalih hotela kroz travanj 2022. godine – zaključila je Zuanić.

Objavljeno u tiskanom  izdanju DuLista, 20. listopada 2021.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist