Politika

HDZ PREDSTAVIO PROGRAM Franković: 17. travnja pokažimo crveni karton Milanoviću i SDP-u!

hdz program 2

Što HDZ nudi? Nudi sigurnost, pouzdanost, mir, kontinuitet rasta i razvoja ove države. Stoga nema bolje izbora u Hrvatskoj od HDZ-a. Izbor je jedan, HDZ s najboljim kandidatima – rekao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Blaž Pezo na predstavljanju programa ove stranke na predstojećim izborima za Hrvatski Sabor. HDZ je ovog ponedjeljka posebno predstavio dva svoja kandidata, Branka Bačića kao nositelja liste u 10. izbornoj jedinici te gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića koji je 4. na listi.
-Svi ovi projekti koje vidite uspjesi su koje naši gradonačelnici, načelnici, Županija provodi i odrađuje na području naše županije. Ponosimo se sa svim projektima koje smo realizirali u protekle četiri godine, a tu prvenstveno mislim na Pelješki most, na projekte aglomeracije, na Lapadsku obalu, na projekte komunalnih lučica, novih obalnih pristaništa na našim otocima… – istaknuo je Pezo.
Naglasio je kako su s Bačićem i Frankovićem na listi pogodili.

‘Nudimo stabilnost, sigurnost i sustavan razvoj’
-Činjenica da gospodin Bačić nosi listu, dodatno je priznanje za našu županiju te govori koliko smo priznati i uvaženi i koliko je naša organizacija i svi mi koji radimo napravila na terenu. I Branko i Mato su bili saborski zastupnici u proteklom mandatu i na najbolji mogući način su koristili to svoje vrijeme u Saboru, Branko poslije kao ministar. Očekujemo da oboje ponovno budu u Saboru, da budu glas hrvatskog juga, i da ponovno u sljedećem četverogodišnjem mandatu donose ovakve konkretne projekte koji znače podizanje kvalitete života naših sugrađana i svega što je nama potrebno – rekao je.
Župan Nikola Dobroslavić osvrnuo se i na predsjednika RH Zorana Milanovića za kojega je rekao kako je oblatio instituciju predsjednika, Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo te krši Ustav.
-Mi nudi program i kvalitetne ljude počevši od našeg kandidata za premijera Andreja Plenkovića koji iza sebe ima brojne uspjehe znate u vođenju Hrvatske – rekao je Dobroslavić te naglasio kako razdoblje dok je Milanović bio premijer ne pamtimo po ničemu.
-Pamtimo ga po suprotstavljanju svim projektima koji su bili važni za ovu županiju. Pa je Pelješki most bila iluzija za budale, autocestu je nudio BiH, htio je velike regije. Pobijedili smo ga u svemu pa ćemo ga pobijediti i na ovim izborima. Uvjeren sam da će naši građani prepoznati ono što nudimo, a to su stabilnost, sigurnost i sustavan razvoj zaključio je.

Postoje samo dvije političke opcije
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako svake četiri godine dolaze pred sugrađane po povjerenje.
-Sve ono što smo obećali prije četiri godine smo i ispunili. Danas je Hrvatska puno kvalitetnija, puno bolja nego što je bila prije četiri godine, a još kvalitetnija i bolja nego što je bila prije osam godina kada je HDZ preuzeo odgovornost za našu domovinu. Na ovim izborima postoje samo dvije političke opcije koje mogu voditi državu. Jedna je HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem, a druga je SDP predvođen sad već bivšim predsjednikom, jer je zauzeo političku stranu SDP-a, Zoranom Milanovićem. Naši sugrađani vjerujem vrlo lako mogu odlučiti koja je od ove dvije političke opcije bolja – rekao je Franković te se osvrnuo na ono što je Vlada Zorana Milanovića napravila za naš grad.
– Ukinula je sjedište Trgovačkog suda u Dubrovniku i preselila ga u Split. Ukinula je Carinarnicu u Dubrovniku i preselila je u Ploče. Ukinula je sjedište Porezne uprave i preselila je u Split. Dala je potpuno nelegalno i nezakonito koncesiju Marini Frapa i zato imamo onakvu marinu suprotno UPU-u Gruški akvatorij. Prioritetnu koncesiju je dala tursko-francuskom konzorciju i na taj način Vlada Zorana Milanovića željela je ugasiti Luku Dubrovnik, tvrtku od strateškog interesa za Grad Dubrovnik. Što je Vlada Andreja Plenkovića napravila u svojim mandatima za naš grad i krajnji jug Hrvatske? Sve ovo što je ukinula Vlada Zorana Milanovića, vratila je nazad u Dubrovnik, time jasno ističući kako Dubrovnik jest i treba biti sjedište regije Dubrovačko-neretvanske županije. Vlada Andreja Plenkovića je osnažila Grad Dubrovnik čime je Grad Dubrovnik preuzeo kontrolni paket nad tvrtkom Luka Dubrovnik d.d. i riješila pitanje koncesionara tursko-francuskog konzorcija s kojim se raskinuo ugovor – rekao je Franković, osvrnuvši se potom i na konkretne brojke.
-Koliko je investirala Vlada Zorana Milanovića u svom četverogodišnjem mandatu u Dubrovnik ili u krajnji jug Hrvatske, vrlo je jednostavno izračunati. Kada nakon nekoliko sati računanja dođete do brojke nula, onda vam je izbor vrlo jasan. Međutim, nakon nekoliko tjedana računanja, kad uspoređujete isto s Vladom Andreja Plenkovića, dođete do brojke od više od 300 milijuna eura uloženih u jug Hrvatske te je jasno tko je brinuo i tko brine o svakom djeliću naše županije, a tko misli da je krajnji jug Hrvatske mjesto koje je neki kokošinjac – rekao je dalje.

Izbor je jednostavan
Naglasio je kako bi puno toga bilo napravljeno i da je samo Pelješki most izgrađen.
-A gdje su tek vrtići, škole, dječja igrališta, energetske obnove, veliki infrastrukturni cestovni projekti diljem županije počevši od Konavala. Izbor je vrlo jednostavan. Želimo li 18. travnja kaos, neznanje, nebrigu i vrijeđanje ili želimo prosperitet napredak, sigurnost, stabilnost i bolju budućnost za našu djecu. Izbor je ispred svih nas. 17. 4. ćemo donijeti odluku, kad donosite odluku mislite na sebe, na svoju djecu, na svoju obitelj, mislite na dio iz kojeg dolazite. Budite sebični i svoj glas dajte onome za koga mislite da će osigurati prosperitet, stabilnost i sigurnost. Ovo jesu ideološki izbori, ali kad ideologija završi trebaju početi djela, a djela smo vidjeli i s jedne i s druge strane, nema nepoznatih političara. Zato 17. 4. pozivam sve naše sugrađane da izađu na izbore, pokažimo snažni crveni karton Zoranu Milanoviću, SDP-u i njegovim ostalim karićima, a dajmo zeleno svjetlo sadašnjoj Vladi i recimo: Nastavljamo naprijed u sigurnost, prosperitet i bolju budućnost cijelog juga i RH – zaključio je Franković.

Branko Bačić, ministar graditeljstva, državne imovine i obnove, tvrdi kako su u HDZ-u u posljednjih osam godina, odnosno tijekom dva mandata, učinili Hrvatsku boljom te kako je hrvatsko društvo bolje nego što je bilo 2016. godine kad je Vlada Andreja Plenkovića preuzela vlast.

– To ne ocjenjujemo na temelju našeg dojma i percepcije, nego o tome govore sve relevantne međunarodne institucije i makroekonomski pokazatelji koji prikazuju život u Hrvatskoj danas i u vrijeme SDP-a i Zorana Milanovića. U osam godina smo povećali plaće i mirovine za 60 posto, povećali smo minimalnu plaću za 104 posto. U međuvremenu smo naslijedili situaciju gdje nam je investicijski rejting bio na razini smeća, a u ovih osam godina smo zahvaljujući dobrom i kvalitetnom upravljanju javnim financijama polako iz godine u godinu rasli i došli gotovo do najboljeg investicijskog rejtinga. To govori i pokazuje koliko vas cijene i uvažavaju oni koji u svijetu prate gospodarstvo i financijsko ‘zdravlje’ određene države. BDP smo naslijedili na način da je prosječan, po glavi stanovnika bio na razini 60 posto prosjeka EU, a mi sada smo došli na 75 posto prosjeka EU. Za to smo se vrijeme uporno uspoređivali s najboljima s time da ne omalovažavamo države jugoistočne Europe, Afrike i Azije. Nema dijela ove države gdje Vlada ne ulaže sredstva za projekte koji podižu kvalitetu života naših sugrađana. Najviše smo se iskazali na jugu Hrvatske gdje smo izgradnjom Pelješkog mosta spojili krajnji jug s maticom, a uz to gradimo brojne luke i lučice. Nadalje, ovdje će 15. svibnja Hrvatske autoceste otvoriti ponude za izgradnju autoceste od Rudina sve do Dubrovnika, koji ćemo autocestom spojiti do 2030. godine. Ovdje gledam ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik za koju smo osigurali sredstva za rekonstrukciju i energetsku obnovu, znači unaprjeđujemo zdravstvenu infrastrukturu. Osnažili smo položaj Županije i položaj Grada. Prolazili smo kroz sve moguće krize poput stečaja Agrokora, pandemije Covid-19, dva teška potresa i financijske krize zbog rata u Ukrajini. Vjerujem da smo favoriti ovih izbora i da će nam sugrađani dati povjerenje za treći mandat upravljanja Hrvatskom – kazao je Bačić i dodao kako će nastaviti s rastom plaća.

– Prosječna plaća će narasti na 1600 eura uz što želimo demografski revitalizirati Hrvatsku te želimo osigurati mladim ljudima zaposlenje i priuštivo stanovanje. Ono što je važno svakoj majci je to da će dobiti jednu godinu radnog staža po djetetu. Osigurat ćemo u vrtićima mjesto svakom djetetu, a s dvije milijarde eura ćemo dograditi škole da sve budu s jednosmjenskom nastavom. Podignut ćemo LNG terminal kao okosnicu energetske neovisnosti za dva i pol puta u odnosu na postojeće kapacitete. Za našu županiju sam rekao kako ćemo izraditi obilaznicu Orebića, definirati trasu brze ceste i započeti realizaciju, zaključio je Bačić svoje izlaganje.

Foto Ivan Pozniak

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist