Hrvatska

GUVERNER VUJČIĆ 2021. bit će godina snažnog gospodarskog oporavka

04062018 hnb ekonomija vujcic 5

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić ističe kako bi 2021. godina trebala biti godina snažnog gospodarskog oporavka.
-Po svemu sudeći, iduće godine bi trebala biti godina snažnog oporavka gospodarstva. Ne na razini 2019., ali očekujemo rast BDP-a između 5 i 6 posto, ako ne bi došlo do nekakvih komplikacija s epidemiološkom situacijom koje se u ovom trenutku ne očekuju. Mi ne vidimo, pogotovo s financiranjem potreba države nikakvih problema. One nisu velike i u ovom trenutku sve nam govori da nećemo imati problema – rekao je Vujčić gostujući u RTL-u Danas.
Istaknuo je kako smo na proljeće imali ozbiljan problem i tada je potreba za financiranjem bila jako velika, pad gospodarstva ogroman, tržišta su se zatvorila, međunarodna tržišta su se skoro zatvorila.
-I to smo uspjeli progurati uz mjere HNB-a koji je pomogao državi da se isfinancira. Sljedeće godine ni približno ne očekujemo tako tešku situaciju – smatra guverner HNB-a.
Na pitanje hoće li dolazak cjepiva ubrzati gospodarski oporavak, odgovara: ‘Definitivno’.
-Očekivanja su da ćemo imati prve doze cjepiva već do kraja ove godine, a sljedeće godine ćemo imati do milijardu i 300 milijuna doza proizvedeno. EU je već osigurala 300 milijuna doza. Ako se krene u cijepljenje u prvom kvartalu, kao što se očekuje, onda očekujemo da bi stabilizacija, odnosno normalizacija, mogla početi na proljeće. Tada bi u većem obujmu mogla početi i putovanja, što je pogotovo važno za našu turističku sezonu – rekao je.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist