Aktualno

Gradu Dubrovniku dodijeljeno 533 tisuće eura za ozelenjavanje

procelnici

Za drvorede na Vojnoviću, u Ulici kralja Tomislava te uz Posat Grad Dubrovnik dobio je više od pola milijuna eura bespovratnih sredstava. Ugovori za sufinanciranje projekata ozelenjivanja uručeni su u Zagrebu, a preuzeo ih je pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić.
Kako javljaju iz Grada Dubrovnika, riječ je o projektu ozelenjivanja Ulice Iva Vojnovića drvoredom sadnjom uz rub ulice. Ovim projektom povezat će se Ulica Kralja Tomislava, u kojoj je već predviđena sadnja novog i Ulica Iva Vojnovića, oplemenjena drvoredom s novoplaniranim obuhvatom sadnje stabala. Planirano je posaditi oko 60 stabala i tako dodatno nadograditi zelenu infrastrukturu Grada. Procijenjena vrijednost projekta je 343.125,00 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 274.500,00 eura, što je 80 posto ukupnog iznosa.
Drugi je zeleni pojas oko Grada, gdje se planira ozelenjivanje drvoredom sadnjom uz postojeću skalinadu ulicom Uz Posat te vraćanje nestalog drvoreda i zelenog tunela. Projektom se predviđa uređenje i ozelenjivanje vidikovca unutar obuhvata tako da se poploča kamenom i postavi pilo s pitkom vodom kako bi se stvorio prostor za sklonište posjetitelja od toplinskih valova. Procijenjena vrijednost projekta je 348.125,00 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 278.500,00 eura, odnosno 80 posto ukupnog iznosa.
Iz Grada javljaju kako je ovo nastavak projektnih ulaganja u zelenu infrastrukturu koje Grad Dubrovnik već provodi. Uz nedavno predstavljene projekte sadnje novih drvoreda na području Gruža i Lapada, u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već je uključeno uređenje parka Gradac kao i rekonstrukcije parkova u Pilama i ispod platane na Brsaljama.
Ugovore su pročelniku Beniću dodijelili potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen. Projekti su prijavljeni na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina.

Pročitajte još

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist