Aktualno

GRADSKO VIJEĆE ‘Kao da su preplaćeni na obranu javnog interesa Srđevci velikom soljerom svima sole pamet’

gradsko vijece frankovic02

Gradski vijećnici izglasali su odluku o osnutku pet kulturnih vijeća Grada Dubrovnika.

-Kulturna vijeća dodjeljuju značajna sredstva svima koji se prijavljuju – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković, dok se gradska vijećnica Katarina Doršner (HDZ) pitala zašto su uopće kulturna vijeća ranije bila ukinuta. Postavila je niz pitanja vezana za poraz Dubrovnika u utrci za izbor Europskog grada kulture.
-Dobro je da se vijeća osnivaju. Nadam se da će kulturna strategija imati dugoročnu viziju – rekla je Doršner, dok je Šimac Bonačić (SDP) podržala prijedlog s pet vijeća.

-Kad je riječ o izdašnim iznosima, bolje je da imamo više ljudi iz struke koji će ocjenjivati programe – rekla je Šimac Bonačić.

Vido Bogdanović (HSS) podržao je povećanje broja kulturnih vijeća s ciljem demokratizacije kulture te većeg sudjelovanja kulturnjaka pa i publike i kritičara u odlučivanju.
-Malo su tri čovjeka u vijećima, kad smo grad intenzivnog kulturnog života. Može se lako doći u situaciju sukoba interesa, da oni koji su članovi ujedno i kandidiraju programe pa budu suzdržani pa da nema tko odlučiti. Bolje bi bilo vijeće s pet članova – rekao je Bogdanović te postavio pitanje vrednovanja, odnosno kriterija.
-Bilo bi dobro da kandidati znaju kriterije unaprijed. Trebalo bi to znati, pa i da gradski vijećnici to znaju. A ne da tek nakon prikupljenih ponuda članovi vijeća ‘tezgaju’ kako će se što vrednovati, slično kao s medijima – primijetio je Bogdanović.

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako svi članovi kulturnih vijeća odlučuju svojom voljom, a kulturna vijeća većinom. Osvrnuo se na ‘utjecaj’ KLGB Srđ je Grad na kulturnu scenu.

-Valjda svojim članovima neće zabraniti sudjelovanje. Oni su koncentrirani na Srđ, a mogli bi doprinijeti i na drugim područjima. Kao da su preplaćeni da se jedino oni bore za javni interes pa nekom velikom soljerom sole pamet svima – izjavio je Franković.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist