Grad

‘GRAD JE SKUP I PRETRPAN’ Kako nas gosti doživljavaju ove sezone?

djir turist foto ivan pozniak 57

U špici smo turističke sezone i baš kao i svake godine traje rasprava je li ona podbacila ili nije. Broje se dolasci i noćenja te se natječemo, ne više s 2019., nego s prošlom godinom. Jesu li naša očekivanja od ove sezone bila veća? Jesmo li podbacili zbog previsokih cijena? Nudimo li svojim posjetiteljima pravu vrijednost za novac? Jesmo li dovoljno kvalitetni i isplati li se posjetiti naš grad? Odgovore na ta pitanja treba potražiti među samim posjetiteljima našeg grada. A njihova su iskustva različita ako je suditi po recenzijama upravo o povijesnoj jezgri na Trip Advisoru. Mahom ističu kako se Dubrovnik isplati posjetiti, očarani su njegovom ljepotom, ali gotovo svi navode i skupoću te pretrpanost turistima!

Moraš ga posjetiti, ali…
—Hrana i piće su prilično skupi – naveo je jedan Britanac no preporučio je naš grad kao mjesto koje se mora posjetiti tijekom života.

—Očaravajući grad kojega morate posjetiti prije nego što umrete – navodi drugi posjetitelj te preporučuje posjetu povijesnoj jezgri od 8 navečer do ponoći ili rano ujutro od 6 do 10. Između je, kako piše, ‘špica’ kada zbog brodova na kružnim putovanjima postaje nepodnošljivo. No, upozorio je i na skupoću.

—Prekrasno živahno – svakako preporučam dolazak ovamo – dojam je još jednog turista koji navodi kako se unutar povijesne jezgre nudi izbor brojnih restorana po različitim cijenama.

Grozno i površno!?
—Grozno i površno – smatra jedan posjetitelj iz Berlina koji je dao ocjenu ‘jedan’.

— Isplati se posjetiti, ali se ovdje definitivno ne isplati unajmiti smještaj. Ako tražite odredište za odmor s dušom i šarmom, možda biste trebali potražiti negdje drugdje. Dubrovnik je postao toliko preplavljen turistima i suvenirima iz Igre prijestolja da je izgubio velik dio vlastitog identiteta. Ovo je neugodan ishod kada se cijeli grad pretvori u turističku zamku, pogotovo ako se temelji na HBO seriji. Nema ništa loše u samoj Igre prijestolja, ali je zastrašujuće i jako tužno vidjeti kako se grad, posebno jedan s tako bogatom poviješću i snažnim identitetom, gubi u ovoj navali – mišljenja je. Ipak, dodaje, kako se ostaci istinske duše grada još uvijek mogu pronaći ako ste ih voljni potražiti.

—Preporučam da se radnim danom navečer izgubite u ulicama udaljenim od Straduna, kada je samo nekoliko turista usamljenih. Ali budite upozoreni, potrebno je uložiti znatan napor i maštu da se vidi dalje od odvratne reklamne fasade. Ako je autentičnost ono što cijenite, možda bi bilo lakše posjetiti drugi grad – zaključio je.

Puno skalina i gužve zbog cruisera
Posjetitelj ili posjetiteljica iz Liverpoola ističe kako je Dubrovnik vrijedno posjetiti. Dojam posebno ostavlja očuvanost i čistoća.

— Malo skupo, ali itekako vrijedi temeljitog razgledavanja. Općenito, puno prijateljski raspoloženih ljudi. Mislio sam da su Krakow i Prag prekrasni, ali Dubrovnik je upravo preuzeo vodstvo – zaključuje. Tu je i preporuka o odsjedanju izvan zidina jer ćete se u suprotnom morati nositi s mnoštvom skalina.

—Nemojte nositi veliku prtljagu jer je područje isključivo za pješake, a tu su i velike gužve, pogotovo kada uplovljavaju cruiseri – preporuka je još jednog posjetitelja. Sličnog je mišljenja i jedan Irac koji navodi kako je Grad pretrpan u dane kada uplove brodovi na kružnim putovanjima pa smatra kako je povijesnu jezgru bolje posjetiti u večernjim satima. O nedostatku sadržaja pisao je jedan posjetitelj iz Velike Britanije koji smatra kako nakon obilaska zidina i nekoliko muzeja više nije imao što za raditi. Stoga je preporuka posjetiti Dubrovnik na dva, tri dana.

—Ima mnogo mjesta za jelo i boravak, a mjesto je prepuno turista – zaključio je. S druge strane, tu je i drukčije mišljenje jedne posjetiteljice koja smatra kako se itekako ima što za vidjeti i raditi.

Grad je pretrpan i precijenjen
Da smo pretrpani turistima, smatra Olga iz Ukrajine.

—Grad je pretrpan turistima i precijenjen. Penjanje po gradskim zidinama košta 35 eura, korištenje žičare je 26 eura, večera je oko 45 eura po osobi, a suveniri su oko 15 eura. Lokalna luka je prljava. Ne preporučujem boravak na lokalnim plažama – smatra te preporučuje odlazak na plažu izvan grada.

—Predivan, ali… Masovni turizam – osvrt je još jednog našeg posjetitelja.

—Povijesna jezgra je sama po sebi fantastična. No, njena ljepota i povijest su potpuno zamagljene masovnim turizmom. Naravno, trebao sam shvatiti da će biti tako čak i u lipnju, ali nisam. Vratit ću se u listopadu, u skoroj budućnosti – iznio je.

—Ono što čini grad posebnim je što nema onaj potpuno turistički osjećaj s kičastim restoranima i suvenirnicama, kao što ga ima mnogo drugih mjesta. Dubrovnik poduzima korake kako bi ograničio broj kruzera koji mogu pristati u luku, kao i ograničenja za turiste koji vuku prtljagu kroz grad. Hrvati doista cijene koliko je Dubrovnik poseban. Jedan dan je dovoljan za posjet gradu, otoku Lokrumu i šetnju dijelom zidina, ali vrijedi istražiti dalje ako imate vremena – smatra jedna Amerikanka.

Mnogima smeta masovni turizam
Zapravo, iznenadilo nas je koliko se recenzija iz ove godine dotaknulo upravo masovnog turizma i pretrpanosti turistima. U tom je smjeru i komentar Anne iz Švedske.

—Jako lijepo mjesto, ali ima toliko turista… Ne možete nigdje ići, a da ne naletite na grupe turističkih vodiča iz cijelog svijeta. Moj savjet je – idite rano ujutro, oko 6–7, ili u zimu. Tada ćete vjerojatno više uživati u gradu. Pronalaženje parkirališta je još jedan problem – istaknula je ova Šveđanka.

—Skupo, ali vrlo slikovito i vrijedno cijene – smatra pak jedan Kanađanin. No s njim se ne slaže posjetitelj iz Dohe.

—Dubrovnik je prekrasan grad, jedan od najljepših koje smo ikada posjetili, ali, oh, dragi Bože, skupo je. Upravo smo se vratili (23. lipnja) pa to nije bilo ni u glavnoj sezoni. 35 eura da prošetate zidinama, 15 eura za vožnju žičarom od 3 minute, 15 eura za pizzu, 8 eura za pola litre piva. Hrvatska je ove godine prešla na euro pa se pitam je li to utjecalo na cijene jer prijašnjih godina nismo čuli pritužbi. Ovaj nevjerojatan grad definitivno vrijedi posjetiti, ali pazite, nije vrijedan novca koji ćete potrošiti – mišljenja je.

Francuzu loši restorani
Na skupoću se osvrnuo i jedan Francuz.

—Loši i skupi restorani i kafići. Skuplji su od Pariza, ali bez šarma, kvalitete i usluge kakvu ima Pariz – smatra.

Paul iz Velike Britanije upozorava na brojne skaline.

—Destinacija koju morate posjetiti tijekom odmora u Hrvatskoj; povijesna jezgra obiluje poviješću. Također je dobro mjesto s kojeg možete posjetiti neke od lokalnih otoka – a vožnja brodom dobro dođe kao olakšanje od vrućine. Međutim, imajte na umu da ima puno stepenica, pa morate biti spremni nositi se s njima (mi smo se malo mučili). Također, ovo je vrlo skupo mjesto za jelo i piće – iznio je svoje mišljenje.

—Da, bilo je vruće, bilo je gužve i da, bilo je skupo, ali također i u Veneciji, Parizu, Rimu te Londonu nije baš jeftino – iznio je još jedan posjetitelj koji je unatoč svemu oduševljen povijesnom jezgrom. Doživljaju mu je, piše, pokvario jedino jedan pohlepni taksist.

Turistička apokalipsa
Za oko nam je zapeo i komentar nekog Amerikanca naslovljen s ‘Turistička apokalipsa’.

—Morate posjetiti Dubrovnik jer je prekrasan i impresivan grad, no gužve i turisti – OMG! Bilo je pretrpano za moj ukus. Predlažem da idete rano ujutro – Bog vam pomogao ako je u gradu jedan ili više kruzera taj dan – smatra ovaj posjetitelj. Iako se malo tko dotaknuo lokalnog stanovništva, a bilo je i onih koji su nas nahvalili, posebno jer se dičimo svojim podrijetlom i gradom, naišli smo i na ne baš lijep komentar.

—Ljudi iz Dubrovnika su izuzetno nepristojni i neprijateljski raspoloženi prema strancima. Nitko se ovdje ne osmjehuje, svi izgledaju vrlo ozbiljno. Ne bih preporučio dolazak u ovaj grad. Ja sam iz Kanade i bio sam uzbuđen vidjeti njihovu arhitekturu i doživjeti njihove plaže. Među svim mjestima koja sam posjetio, ovo mjesto ima najgore ljude – iznio je ovaj Kanađanin. Žao nam je što je imao takvo iskustvo.

Šarmantno i ugodno, ali skupo
O skupoći i gužvama pisao je još jedan Britanac.

—Šetnja povijesnom jezgrom i njegovim zidinama predstavlja izazov zbog uskih i strmih stepenica. Prolasci su tijesni, a brojnost zgrada može stvoriti osjećaj zagušenja. Iako je mjesto šarmantno i ugodno, pokvarilo ga je to što je izuzetno skupo. Cijena za prošetati zidinama iznosi nevjerojatnih 35 eura po osobi, a mnogi drugi turisti s kojima sam razgovarao složili su se da to ne opravdava taj izdatak – iznio je te naveo kako na ulicama bude gužva u trenutku kada brodovi uplove u luku. Inače, ukupna ocjena nastala na temelju gotovo 19 tisuća recenzija je 4.5.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist