Politika

Grabovica broji posljednje mjesece, oko tisuću i pol kućanstava nije plaćalo Čistoću

grabovica uporabna 3

Nova Mokošica prva će krenuti s otpadomjerima – rekao je to gradonačelnik Mato Franković tijekom rasprave o poslovanju Čistoće u prošloj godini.

Zbog nerazvrstavanja otpadom do 2026. godine platit ćemo, naime, milijun eura penala.

-Vrlo brzo možemo doći do rezultata – rekao je dalje te istaknuo kako nam se ne smije dogoditi Zagreb.

-Trebamo disciplinirati naše sugrađane. Provoditi nadzor i sankcije, a naše ulice moraju biti čiste – dodao je dalje.

Vijećnica Anita Bonačić Obradović, koja je i potaknula ovo pitanje, pitala je što je sa zatvaranjem Grabovice i čeka li se za to Centar za gospodarenje otpadom.

Gradonačelnik je rekao kako ona broji svoje posljednje mjesece te se neće moći čekati otvaranje Centra.

-Vro teško će biti završen u godinu i pol dana. Mi ćemo morati odabrati najbliže odlagalište i tamo odvoziti naše smeće – rekao je te dodao kako taj veliki trošak neće smjeti biti prevaljen na leđa sugrađana.

-Cilj je da se u potpunosti uvede sustav gospodarenja otpadom te da se reciklaža digne na puno veću razinu nego je to sada – naglasio je.

Za raspravu se javio i Pero Vićan koji je direktorici Čistoće Mihaeli Mikulandri rekao kako je žali.

-Korektno je da se nisi vraćala u povijest – rekao joj je te pitao Marka Potrebicu treba li se po zakonu uopće raspravljati o poslovanju komunalnih društava.

-Žalim te jer građani moraju znati da je od dolaska nove uprave otkriveno da oko tisuću i pol domaćinstava nije uopće plaćalo Čistoću. Čistoća se danas nalazi u najmu poslovnih prostora. Zatečena je jedan situacija, ne govorim o ljudima koji operativno rade na ulicama, govorim o kancelarijama. Prevelik ih je broj, pojedinci izuzetno preplaćeni… Zato ja tebe žalim, ali kako si krenula, nastavi uz podršku gradonačelnika moguće je stvari bino popraviti – smatra Vićan. Plaće onih koji rade, dodao je, su vrlo loše.

Andro Vlahušić pitao se tko je bio gradonačelnik, ako je nova direktorica zatekla tako loše stanje.

-Tko upravlja Sanitatom i Čistoćom. Je li to Pero Vićan? – pitao je.

Gradonačelnik ga je optužio za spin.

-Ako ste vi na drugi način funkcionirali, to je vaše pravo. Sva društva su društva Grada i predsjednik Skupštine sam ja. Vijećnik Vićan se referirao na katastrofalno stanje koje smo zatekli u Čistoći. Direktor Iveković odradio je svoju rolu koja je bila nužna – rekao je te podsjetio na ono što se zateklo u Čistoći.

-Sjeća li se netko kako su izgledala odlagališta? Zatrpana građevinskim otpadom – spomenuo je. Pitao je i sjeća li se itko kako je Grad 2016. imao namjeru, sklopio dogovore da otpad vozi u Gunju.

-O tome je pričao vijećnik Vićan. Direktor Iveković je imao svojih mana, jedna od njih je bila dobrota – rekao je o bivšem direktoru te istaknuo kako je odradio i dobre stvari.

-Ćistoća je radila i radi vrlo dobar posao. U vremenima u kojima su djelovali Tabak i Iveković, oni su dali svoj obol, nisu napravili nikakvu lošu stvar za firmu. Nisu imali tog elana, a najveći kamen spoticanja Marku je bila njegova dobrota – istaknuo je dalje gradonačelnik.

-Iako je bilo političkih pokušaja za prosvjede u Čistoći, od prvog dana mog mandata nismo imali probleme. Imamo kvaliteta dijalog s predstavnicima sindikata – napomenuo je.

-Ako pričamo o lošim upravama, Nataša Gabričević je napravila toliko problema da će i direktor iza Mihaele imati muka s problemima koje je ona napravila – zaključio je gradonačelnik.

Vićan je Vlahušiću rekao kako on u Čistoći nije ništa. Vlahušić je rekao kako je šteta da je Tabaka i Ivekovića on branio.

Maro Kristić javio se za povredu Poslovnika. Rekao je kako nije u redu spominjati rad onih koji nisu tu. Smatra kako bi se umjesto ovih izvješća trebalo jednom godišnje raspravljati o tekućem poslovanju.

Vijećnik Jasmin Deraković rekao je kako se šalje loša poruka. Naglasio je i kako se ne kažnjava odlaganje otpada izvan propisanog vremena odlaganja.

-Moramo početi kazne naplaćivati revnije. One će se uplaćivati na račun Grada, a Čistoća će imati više posla – rekao je.

 

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist