Politika

FRANKOVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM Besplatni vrtići, javni prijevoz, 0 posto prireza…

frankovic predstavljanje programa 2021

Predstavljanje izbornog programa HDZ-a i koalicijskih partnera Hrvatskih suverenista i HSU-a za nadolazeće četverogodišnje razdoblje održalo se ovog četvrtka u Lazaretima. Aktualni gradonačelnik i kandidat HDZ-a za dubrovačkog gradonačelnika Mato Franković istaknuo je među ostalim da je u programu ključno rasterećenje proračunskih sredstvava na osnovu EU fondova te će u iduće četiri godine, kako kaže, realizirati brojne pogodnosti za sugrađane.

Naglašava kako će na taj način do kraja mandata svim sugrađanima omogućiti 0 posto prireza, zatim 0 posto poreza na potrošnju, besplatne vrtiće, besplatni javni prijevoz, besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za sve umirovljenike čije mirovine ne prelaze 3500 kuna, besplatnu produženu nastavu, ne samo za 1. i 2. razred, već i za 3. i 4. razred osnovne škole u iduće četiri godine. Naveo je i da je ključna realizacija kapitalnih projekata – od sportske infrastrukture, osnovno-školske i predškolske infrastrukture pa do osnovne infrasktrukture kao što su ceste i odvodnja.
-Iza nas su četiri godine mandata, milijardu kuna bespovratnih europskih i nacionalnih sredstva te više od 300 europskih projekata – bez ijedne afere, čisto, javno i transparentno. U vremenima najveće krize od Domovinskog rata, pokazali smo da znamo kako raspolagati javnim resursima te istovremeno pomoći svima, gospodarstvu i građanima, ali i zadržati financijsku stabilnost – rekao je Franković predstavljajući nadalje viziju Grada u mandatu do 2025. godine. Aktualna zamjenica i HDZ-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je da je njihova misija odgovorno upravljanje Gradom.

Osam cjelina
Program za iduće četverogodišnje razdoblje se dijeli na osam cjelina: odgovoran Grad, Grad u pokretu, Grad jednakih mogućnosti, aktivni Grad, ponosni Grad, Eko Grad, E-Grad i siguran Grad.

-Dubrovnik je grad kojim se upravlja odgovorno i odlučno. Cilj je izmjena GUP-a Grada Dubrovnika. Prijašnjim izmjenama smo uveli standard u visokogradnji, a budućim ćemo izmjenama aplicirati sve one konzervatorske podloge kojima ćemo zaštititi Grad od buduće devastacije prostora – naveo je Franković. U ovom dijelu ‘Odgovoran Grad’ ističe se i širenje grada prema Gornjim selima, izgradnja IT zone s ciljem ulaganja u razvoj novih industrija te kreativne industrijske zone s ciljem otvaranja filmskih i glazbenih industrija. Navode se i nove faze izgradnje dubrovačke stanogradnje i rekonstrukcija gruške place. Istaknuo je izgradnju tehničko-tehnološkog bloka Osojnik, kao i izgradnju azila za nezbrinute životinje. ‘Za par dana predajemo zahtjev za građevinsku dozvolu. U 10. mjesecu započinjemo s izgradnjom azila’, naveo je Franković.
‘Grad u pokretu’ nosi među ostalim projekte novog urbanog centra Grada – Gruža, novih javnih garaža, Park ‘n’ Ride, brodsko-električni tramvaj kojom će se povezati elafiti i Porat, ali i izgradnja šetnice od Orsule do Cavtata.
Pod ‘Gradom jednakih mogućnosti navodi se izgradnja domova za umirovljenike, kao i za beskućnike. Tu je i izgradnja objekta i osnivanje Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju za osobe s teškoćama u razvoju i programom poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života. Planira se rekonstrukcija i opremanje terapijskog bazena u OB Dubrovnik, ali i izgradnja novih vrtićkih kapaciteta i osnovnih škola kao one u Komolcu.
Dio programa ‘Aktivni Grad’ nosi među ostalim izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane, kao i rekonstrukciju Gradskog stadiona Lapad, dok dio programa ‘Ponosni Grad’ donosi obnovu tvrđave Imperijal u kojoj će biti smješten Muzej Domovinskog rata, izgradnje spomenika dubrovačkim braniteljima, civilnim žrtvama i dubrovačkim anđelima.
Kao jedan od projekata pod cjelinom ‘Eko Grad’ navodi se i projekt odvojenog prikupljanja otpada te se u četiri godine želi doći do 70 posto razvrstanog otpada. Tu je i završetak sanacije i zatvaranje ‘Grabovice’. ‘E – Grad’ donosi projekte ‘Pametnih otoka’ – Elafita, daljnji razvoj ‘Dubrovnika za digitalne nomade’… Pod cjelinom ‘Siguran Grad najavaljena je među ostalim izgradnja novog vatrogasnog doma.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist