Grad

FOTOGALERIJA DMD ‘U sljedećih 20 godina 90 posto novinara će ostati bez posla’

dubrovacki medijski dani 301015 1

Predsjednik Organizacijskog odbora međunarodne znanstvene konferencije Dubrovački medijski dani Mato Brautović rekao je u petak u Dubrovniku kako bi u sljedećih 20-ak godina zbog tehnologije do 90 posto novinara moglo izgubiti posao, te kako će preostali novinari zbog toga biti usmjereni istraživačkom i kvalitetnom radu.

Uoči otvaranja 11. po redu Dubrovačkih medijskih dana Brautović je istaknuo kako već sada postoje modeli kod primjerice AP-a ili New York Times gdje se putem algoritama prate pokazatelji na burzama, sportski rezultati itd. Istaknuo je kako je ta tehnologija na svom početku, no kako će zbog nje u konačnici veliki broj novinara ostati bez posla.
– Ovogodišnja tema je umjetna inteligencija, robot novinarstvo i mediji. Naime, postoji velika mogućnost da u sljedećih 10 do 20 godina dobar dio novinara ostane bez posla odnosno da budu zamijenjeni računalnim algoritmima koji će pisati tekstove na temelju podataka koji će dobivati iz različitih baza –  rekao je Brautović te istaknuo kako već postoje programska rješenja koja koristeći baze podataka ne pružaju samo servisne informacije već piše prave vijesti.
– Nije riječ o samo servisnim informacijama nego pravim novinarskim pričama, a ostat će kvalitetni istraživački novinari koje računala ne mogu zamijeniti zbog svoje kreativnosti i načina rada. Ovakav pristup naravno podrazumijeva da su podaci u bazi istiniti, a u ova dva dana ćemo razgovarati o različitim pristupima toj problematici. S jedne strane s time nestaje subjektivnost, ali javljaju se drugi problemi. Što ako primjerice programeri nešto kriju, pogriješe ili krivo protumače određeni podatak iz nekog razloga i slično –  rekao je on te dodao kako scenarij u kojem 90 posto novinara ostaje bez posla nije nešto što će se nužno dogoditi u Hrvatskoj, već u zapadnim zemljama. Smatra kako nije novinarstvo jedino koje će biti na taj način zahvaćeno tehnologijom.
– Tehnologija za to je još u početnoj fazi, ali software je već sada dosta napredan. To nije scenarij koji će se kod nas nužno dogoditi, ali u zapadnim zemljama su tvrtke spremne investirati u takvo nešto, a u budućnosti ulazak robota, umjetne inteligencije i algoritama se neće dogoditi samo u novinarstvu nego u jako puno profesija. Oko 40 posto svih radnih mjesta će ili nestati ili će se zamijeniti nekim drugim radnim mjestom – rekao je Brautović koji pak ističe kako je to zapravo dobar smjer za novinarstvo.
– U osnovi to je dobar smjer za novinarstvo jer će dnevne informacije biti prepuštene kodu, a dobri novinari će se baviti istraživačkim i kvalitetnim novinarstvom, što nam danas nedostaje. Ja osobno najviše mrzim kupiti novine i čitati vijesti od jučer, a novinari će se sada napokon baviti onim što bi trebalo biti novinarstvo i što bi ih trebalo razlikovati od primjerice blogera – rekao je Brautović.
Inače, na ovoj konferenciji će izlagati tridesetak izlagača iz Nizozemske, Slovenije,Velike Britanije, SAD-a, Izraela, Belgije, Austrije, Njemačke i Hrvatske.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist