Kultura

[FOTO] Senka Bulić ususret ‘Ekvinociju’: Povijest Igara obilježena je tekstovima Vojnovića

presica ekvincijo 4 1

Druga dramska premijera 75. Dubrovačkih ljetnih igara, Ekvinocijo Iva Vojnovića, u režiji Krešimira Dolenčića i u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, prikazivat će se od 27. do 31. srpnja u 21:30 sati na istezalištu Posat. Više o samoj predstavi govorili su ove srijede na konferenciji za medije ravnateljica dramskog programa Igara Senka Bulić, režiser Krešimir Dolenčić te glumci Goran Višnjić, Goran Grgić, Zrinka Cvitešić i Lara Nekić.
-Moramo se prisjetiti da je povijest Igara obilježena tekstovima Vojnovića. Ekvinocijo tematizira odnos u prošlosti prema današnjem društvu. On ima jednu brutalno melodramsku priču, s jednim autentičnim današnjim političkim događajima. Tu se pojavljuje problem kapitala, novca, sve ono što nas danas muči zapravo je upisano u Vojnovićevom djelu Ekvinocijo. Mislim da je to izvrstan tekst koji može tematizirati tu današnju pojavu ekonomskim emigranata s teškim i velikim pričama koje su tada živjele tu u Dubrovniku – rekla je Senka Bulić te dodala kako je za ovu predstavu izabrala, u suradnji s režiserom, fantastične glumce te da očekuje veliku dramsku predstavu.
Nakon uvodnih riječi ravnateljice Bulić, riječ je preuzeo režiser Krešimir Dolenčić koji se našalio sa Senkom Bulić rekavši da ‘ona voli malo paničarit’.
-Kako je to počelo? E, kako je Senka paničar, voli biti, ovako je to izgledalo. ‘Krešo, Ekvinocijo, oćeš ti to režirat? Sad mi moraš reć, sad!’ Takva je ona. Pristao samo, naravno. Sutra u Sponzi na predstavljanju knjige ‘Jupine’, kakvu sam ja glupost napisao u toj knjizi. Tu ima tekst koji je pročitan na komemoraciji mojeg učitelja, Joška Juvančića, u kojem ja pišem. I tko će se ikad usudit nakon te predstave radit Ekvinocijo, kome bi to uopće moglo past na pamet – našalio se režiser Krešimir Dolenčić.
Potom su se publici obratili glumci. Goran Višnjić izrazio je zadovoljstvo što je u Dubrovniku, ne kao turist, već kao glumac te pozvao sve prisutne da dođu u subotu na predstavu.
-Nama je jako lijepo, sad, hoće li biti vama to nam je manje važno – našalila se glumica Zrinka Cvitešić.
-Ono što je, meni kao meni, fascinantno da u komadu kao što je Ekvinocijo koji ima i neke lijepe radosti, malo od škvera, a neke velike drame, da se dogodio ansambl koji, ne bi vjerovali, Ekvinocijo može odigrati kao komediju, što radimo. Najveći izazov je bilo pokorit tu lokaciju u Dubrovniku kojeg jede turizam – zaključila je i dodala kako su tijekom proba ‘vadili čavle iz noga’ te ‘piškili u more’, ali bilo je lijepo.
-Igram ulogu Anice, koju je prije mene utjelovila fantastična glumica Nika Lasić, pa mi je malo pritisak. Nadam se da je neću razočarati. Nekako obzirom na volju, rad i kvalitetu cijelog tima od početka procesa me prati neki dobar sjećaj i nadam se da nije krivi. Sve stalo ćemo vidjeti 27. srpnja – zaključila je glumica Lara Nekić kojoj je ovo prvi put da glumi na Igrama.

Pročitajte još

DONACIJA DPDS-a Znanstvena knjižnica bogatija za primjerak tiskarske djelatnosti Dobrića Dobrićevića

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE ‘Hekuba’ na Lovrjencu

Dulist

Otvorena izložba dubrovačkih umjetnika “Slatki i grki Vojnovićev fundus”

Dulist