Aktualno

FOTO Pogledajte kako bi mogao izgledati novi Islamski centar

imam biskup islamski centar 260416 1

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić primio je u utorak, 26. travnja dubrovačkog imama Salkana ef. Herića i predsjednika Islamske zajednice Dubrovnik Fehima Vukotića povodom proslave 100. obljetnice islamske zajednice u Hrvatskoj.

Dubrovački biskup čestitao je jubilej svim članovima Islamske zajednice istaknuvši kako je dobar odnos između islamske zajednice i hrvatske države, kao i Islamske zajednice i Katoličke Crkve, doveo do visoke razine dobrih odnosa i međusobne suradnje, kakva postoji i u Dubrovniku.

Predstavnici Islamske zajednice u Dubrovniku upoznali su dubrovačkog biskupa s poviješću zajednice i s projektima koje planiraju, među kojima je i izgradnja novog objekta Islamske zajednice u Gružu. Pokazali su biskupu nekoliko idejnih rješenja za izgradnju objekta koja se uklapaju u ambijent Dubrovnika i područja gdje se planira gradnja, te su se u razgovoru čak složili u preferencijama oko toga koje bi rješenje bilo najprikladnije.

„Nadamo se da će ovaj novi centar također pomoći kako Islamskoj zajednici u Dubrovniku da može na pravi način živjeti svoju vjersku pripadnost tako i poboljšanju međusobnih odnosa i razumijevanja. Kao dubrovački biskup rado dajem moralnu podršku izgradnji tog projekta,“ rekao je biskup.

Glavni imam Herić je kazao kako je ideja o izgradnji objekta postojala dugi niz godina, ali se od 2013. godine počelo konkretnije razgovarati s gradonačelnikom i upravom Grada, kupljeno je zemljište i došlo se i do idejnih rješenja. „Ovaj objekt nosit će poruku zajedničkog života, mira i vjerske tolerancije jer smo svi Božja stvorenja,“ poručio je imam. „Danas mogu biti sretan zbog dva razloga: jer je sutra, 27. travnja, 100. godina od službenog priznavanja islama kao ravnopravne vjere na području Republike Hrvatske i zbog davanje moralne podrške, bez ikakve zadrške, izgradnji novog objekta islamske zajednice u Dubrovniku od strane dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, na čemu mu zahvaljujem“. Imam je također zahvalio i biskupovim suradnicima kao i prethodnim biskupima na dobroj suradnji.

Predsjednik Vukotić objasnio je kako se na području Dubrovnika nalazi tisuću muslimanskih obitelji, a novi objekt gradit će se na području Gruža i bit će dostatan da vjerske potrebe muslimana u narednom periodu. Objekt će biti na dva kata, u donjem dijelu će biti prostorije za različite društvene sadržaje, a u gornjem dijelu molitveni prostor. „Izgradnjom ovog objekta nadamo se da će vjernički život biti puno kvalitetniji, naročito rad s mlađom populacijom. Kad imate jedan ovakav objekat onda ste objedinili djelovanje i s mladima ste onda u stalnom kontaktu. Mi želimo da svojim radom i upućivanjem mlade usmjeravamo u pravom smjeru da ne bi došli pod neke utjecaje koji nisu primjereni ni ovim prostorima, a niti islamu kao religiji,“ istaknuo je predsjednik Islamske zajednice.

Primanju su nazočili i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić i delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist