DuList IN

[FOTO] Održan je treći ljetni robotički kamp za cure

robotika 11

Treći Ljetni robotički kamp za cure od 4. do 8. razreda osnovne škole, održao se protekli tjedan u Dubrovniku. Kamp za cure organizirali su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Women in Tech Croatia u suradnji s Pomorsko-tehničkom školom Dubrovnik, Centrom za djecu, mlade i obitelj Dubrovnik i Informatičkim klubom Futura.
Cure su na kampu imale priliku naučiti robotske simulacije, 3D modeliranje u programu Catia, sastavljale motorizirane modele i programirale mBot2 robote.
Prva dva dana kampa u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik Dalija Milić Kralj je, uz asistenciju učenika Karla Jemina, Mihaela Penda i Orsata Kralja, vodila robotske simulacije Fischertechnik i 3D modeliranje u programu Catia. Tako su polaznice programirale simulacije u Robo Pro programu, poput paljenja i gašenja žaruljica, korištenje tipkala, uz što su naučile raditi dijagram toka, petlju, potprograme i naredbe izbora. U jednom od vodećih programa za modeliranje u avio i auto industriji Catia, učile su osnove crtanja 2D i 3D modela te su izrađivale kutiju za nakit. Polaznice su se posebno oduševile demonstracijom robota koji igraju nogomet jedan protiv drugoga, s kojima su se dubrovački robotičari nedavno natjecali na svjetskom Robo Cup-u u Nizozemskoj.
Ostale dane kampa u Centru za djecu, mlade i obitelji Dubrovnik, održane su radionice ‘Male inženjerke’ i mBot robotika, koje je vodio Tomo Sjekavica i Martin Kuzman iz Informatičkog kluba Futura. Polaznice kampa izrađivale su motorizirane modele od kockica, poput trkaćih auta, kameleona, ptica i centrifuge. Posljednjeg dana, kad su polaznice dobile i diplomu za uspješan završetak kampa, održana je radionica mBot robotike, na kojoj su cure učile o robotima i elektroničkim komponentama i upoznale se s osnovama grafičkog programiranja temeljenog na blokovima.

Foto: ZTK Dubrovnik

Pročitajte još

NOVAK ĐOKOVIĆ Poznati tenisač odmara u Dubrovniku!

Dulist

FRANKOVIĆ ČESTITAO THOMPSONU Poznati pjevač održao koncert nakon dvije godine pauze

Dulist

[VIDEO/FOTO] BEZVREMENSKI HITOVI I PREDIVNE EMOCIJE Najbolje hrvatske klape na Stradunu

Maris Guca