DuList IN

[FOTO] KREĆE MEDITRANSKI SAJAM ‘Stižu izlagači iz cijele Hrvatske. Neki su s nama od početka’

Mediteranski sajam press 2023

Dvadeset i prvi Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva ove se godine održava se od 15. do 19. ožujka i to u hotelu Rixos Premium Dubrovnik.

– Posjeta je jako dobra ove godine, ugodno smo se iznenadili reakcijom izlagatelja, ali to smo i očekivali jer svake godine 80 posto istih ljudi dolazi na sajam. Kroz cijelo održavanje ovog sajma ima onih koji su najuporniji, koji su došli na sajam prve godine i nastavili tradiciju do danas. Cilj nam je razviti što više poduzetništva u ruralnim područjima, tako da ljudi mogu živjeti od svoga rada. Hrana koja je rađena na tradicionalni i ekološki način sve je više tražena – ističe u najavi voditelj Vedran Kraljević. Na Mediteranskom sajmu izlažu izlagači iz svih dijelova Hrvatske i jako je dobro posjećen.

– Pozivam sve da budu hrabri, da se uključe u ovaj vid proizvodnje ako imaju zemljište od svojih predaka. Mi smo na raspolaganju i pomoći ćemo koliko god možemo informativnim putem – naglasio je.

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić najavila je radionicu i okrugli stol koji će se održati u sklopu Mediteranskog sajma.

– Kao suorganizator Mediteranskog sajma, Županijska komora Dubrovnik nastoji svake godine osmisliti dodatna događanja koja bi podigla kvalitetu i za naše članove, trgovačka društva, ali i za sve OPG-ove. Dvije glavne teme koje muče i poduzetništvo i kućanstva su cijene električne energije i cijena proizvoda u trgovini, stoga smo obradili te dvije goruće teme. U sklopu sajma održat će se radionica Info dan na temu ‘Ugradnja solarnih elektrana i proizvodnja vlastite električne energije’. Nakon toga, održat će se okrugli stol na temu ‘Poljoprivreda perspektive i mogućnosti razvoja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’, a sve zbog prevelikog uvoza hrane u Hrvatskoj i inflacije kojom uvezemo u našu zemlju – istaknula je Nikolina Trojić.

Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more naglasio je važnost održavanja ovakvih manifestacija.

– Ovakva vrsta sajma doprinosi baziranju poljoprivrede onim najnižim organizacijama, a to su obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Tradicijska proizvodnja doprinosi samom razvoju poljoprivrede jer oni veliki, rekli bismo uvijek će pronaći mjesto na drugim tržištima. Ako smo ikada bili svjesni situacije i potrebe za vlastitom hranom, onda je to bilo u vrijeme pandemije. Svjesniji smo naših proizvoda i da su to najkvalitetniji proizvodi koje možemo pronaći na tržištu – naglasio je Ivo Klaić.

Gastro show ‘od Turske do Italije’, održat će se u petak i subotu, a sudjelovat će predstavnici Ozgur Donertas iz Turske, Gianfranco Crepaldi iz Italije i dva hrvatska predstavnika, Ivan Pažanin i Tomislav Špiček. Sva jela nakon prezentacije, bit će besplatno podijeljena, naveo je među ostalim Kraljević.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a osiguran je i besplatan parking.

Program možete vidjeti ovdje.

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić