DuList IN

[FOTO] KREĆE MEDITRANSKI SAJAM ‘Stižu izlagači iz cijele Hrvatske. Neki su s nama od početka’

Mediteranski sajam press 2023

Dvadeset i prvi Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva ove se godine održava se od 15. do 19. ožujka i to u hotelu Rixos Premium Dubrovnik.

– Posjeta je jako dobra ove godine, ugodno smo se iznenadili reakcijom izlagatelja, ali to smo i očekivali jer svake godine 80 posto istih ljudi dolazi na sajam. Kroz cijelo održavanje ovog sajma ima onih koji su najuporniji, koji su došli na sajam prve godine i nastavili tradiciju do danas. Cilj nam je razviti što više poduzetništva u ruralnim područjima, tako da ljudi mogu živjeti od svoga rada. Hrana koja je rađena na tradicionalni i ekološki način sve je više tražena – ističe u najavi voditelj Vedran Kraljević. Na Mediteranskom sajmu izlažu izlagači iz svih dijelova Hrvatske i jako je dobro posjećen.

– Pozivam sve da budu hrabri, da se uključe u ovaj vid proizvodnje ako imaju zemljište od svojih predaka. Mi smo na raspolaganju i pomoći ćemo koliko god možemo informativnim putem – naglasio je.

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić najavila je radionicu i okrugli stol koji će se održati u sklopu Mediteranskog sajma.

– Kao suorganizator Mediteranskog sajma, Županijska komora Dubrovnik nastoji svake godine osmisliti dodatna događanja koja bi podigla kvalitetu i za naše članove, trgovačka društva, ali i za sve OPG-ove. Dvije glavne teme koje muče i poduzetništvo i kućanstva su cijene električne energije i cijena proizvoda u trgovini, stoga smo obradili te dvije goruće teme. U sklopu sajma održat će se radionica Info dan na temu ‘Ugradnja solarnih elektrana i proizvodnja vlastite električne energije’. Nakon toga, održat će se okrugli stol na temu ‘Poljoprivreda perspektive i mogućnosti razvoja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’, a sve zbog prevelikog uvoza hrane u Hrvatskoj i inflacije kojom uvezemo u našu zemlju – istaknula je Nikolina Trojić.

Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more naglasio je važnost održavanja ovakvih manifestacija.

– Ovakva vrsta sajma doprinosi baziranju poljoprivrede onim najnižim organizacijama, a to su obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva. Tradicijska proizvodnja doprinosi samom razvoju poljoprivrede jer oni veliki, rekli bismo uvijek će pronaći mjesto na drugim tržištima. Ako smo ikada bili svjesni situacije i potrebe za vlastitom hranom, onda je to bilo u vrijeme pandemije. Svjesniji smo naših proizvoda i da su to najkvalitetniji proizvodi koje možemo pronaći na tržištu – naglasio je Ivo Klaić.

Gastro show ‘od Turske do Italije’, održat će se u petak i subotu, a sudjelovat će predstavnici Ozgur Donertas iz Turske, Gianfranco Crepaldi iz Italije i dva hrvatska predstavnika, Ivan Pažanin i Tomislav Špiček. Sva jela nakon prezentacije, bit će besplatno podijeljena, naveo je među ostalim Kraljević.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a osiguran je i besplatan parking.

Program možete vidjeti ovdje.

Pročitajte još

Nikola Batinović emotivnom izvedbom u Superstaru rasplakao Severinu

Dulist

FOTOGALERIJA Dan je savršen za šetnju po Gradu

Dulist

MLADA FOTOGRAFKINJA O PROJEKTU U TRSTENOME Leonardino dubrovačko podvodno kraljevstvo

Andrea Đurasović