Kultura

[FOTO] ‘FRAGMENTI SJEĆANJA NA DUBROVAČKU RATNU 1991.’ Predstavljena knjiga Berte Dragičević

FRAGMENTI SJECANJA NA DUBROVACKU RATNU 1991. Predstavljena knjiga Berte Dragicevic 7

Predstavljanje knjige Berte Dragičević ‘Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991.’ održalo se u petak u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Uz autoricu, u predstavljanju su sudjelovali urednica knjige Iva Dedo, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić, ratni kolega Miho Katičić i renomirani novinar Željko Žutelija.

-Kao urednica knjige zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u ovolikom broju. Za pobjedu nad nadmoćnim neprijateljem nesumnjivo su bili zaslužni naši malobrojni i hrabri dubrovački branitelji. Pobjedi su pridonijeli i oni koji su bitke vodili iza crta bojišta pravovremenim i točnim informiranjem javnosti. Jedna od njih je bila i naša autorica knjige gospođa Berta Dragičević, koja je ustrajno izvještavala Hrvatsku i svijet o istini – rekla je urednica knjiga Iva Dedo, koja je potaknula Dragičević da se vrati u traumatično razdoblje svog života i sačuvanu dokumentaciju pretvori u knjigu sjećanja.

Berta Dragičević u knjizi oživljava neke od najizazovnijih trenutaka u povijesti Dubrovnika, kada se, kako sama autorica piše, Grad branio ne samo oružjem već i pisanom riječju. Tada, Dragičević je dodijeljena uloga koordinatorice Službe informiranja i veza u Kriznom štabu Općine Dubrovnik, a u prosincu iste godine imenovana je jednom od troje koordinatora Službe za odnose s javnošću.

-Hvala što ste večeras ovdje. Znam da je ljetno vrijeme više prikladno za laganije teme od ove koja je večeras, ali iako je jesen 1991. daleko, to je poglavlje naše prošlosti i važan dio života i nas i našeg Grada. Hvala velika gospodinu gradonačelniku, Peru, Mihu, Željku i Ivi posebno. Moram reći da sam jako sretna da sam uspjela posložiti sjećanja na ratnu jesen 91. nakon 30 godina. Dugo mi je trebalo za odlučiti treba li sve ovo zabilježiti, a na Ivin poticaj sam shvatila da je moja dužnost da ovom knjigom podsjetim na dragocjene doprinose obrani od strane mnogih u gradu i mnogih izvan njega – istaknula je autorica knjige Berta Dragičević.

Njen zadatak, kako iznosi, bio je informiranje Zagreba i inozemne javnosti o ratnim stradanjima koja su pogodile područje Općine. Ratna sjećanja Berte Dragičević poduprta su slikovnim prikazima, fotografijama te izvornim dokumentima, odnosno prijepiskom s brojnim istaknutim osobama onog vremena.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković istaknuo je važnost knjige, koja će ostati trajno i budućim generacijama, koje će iz ovih dokumenata naučiti kako i na koji način brinuti o svom gradu.

– Polako prolaze 32 godine od početka agresije na naš grad. U trenucima kada se dogodila agresija na grad, svoj obol su dali mnogi znani, ali i neznani heroji. Ovaj iznimno vrijedan zapis gospođe Berte Dragičević, koji svjedoči kako i na koji način se branio grad. Ovo knjiga, koja će ostati trajno i budućim generacijama, koje se neće prisjećati Domovinskog rata, ali će iz svih ovih dokumenata naučiti kako i na koji način u budućnosti brinuti o gradu i voditi računa što se događa, kako se to zlo nikada ne bi ponovilo. Kako je general Marinović rekao ‘pamćenje je alat, a mržnja golemi teret’ i upravo ova knjiga služi tome – pamćenju kao alatu, a ne mržnji. Još jednom u svoje osobno ime, ali i u ime Grada Dubrovnika zahvaljujem gospođi Berti na ovom izvrsnom djelu – naglasio je gradonačelnik Mato Franković.

Pisane priloge u knjizi ‘Fragmenti sjećanja na dubrovačku ratnu 1991.’ ostvarili su i ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić, ratni kolega Miho Katičić, renomirani novinar Željko Žutelija, Stjepan Sučić iz Matice Hrvatske te Dubrovkinja iz Washingtona Tane Dušilo Cavich.

Ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić izdvojio je pokojnog generala Nojka Marinovića kao najzaslužniju osobu za obranu Dubrovnika.

-Nemojte mi zamjeriti što ću izdvojiti jednu osobu, a to je general Nojko Marinović, koji je sasvim sigurno, što se vojne pripreme tiče daleko najzaslužniji za obranu Dubrovnika. Njegova djela su naprosto neponovljiva i ne znam može li se više roditi takav čovjek genijalac. On je čovjek koji je došao u Dubrovnik i koji je znao što je to vojska. Agresija je počela, a trebalo je naći nekoga tko će svijet obavještavati redovito. Berta je bila tu, a s njome je došla i Kathleen Wilkes koja je bila izuzetno pametna i korektna osoba. One dvije su svako jutro redovito tipkale izvješća koja su išla dalje u svijet – istaknuo je ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić.

Ratni kolega Miho Katičić zahvalio se autorici, ujedno i svojoj, kako navodi, dragoj prijateljici na pozivu za pisanje priloga u knjizi.

-Hvala dragoj prijateljici Berti, koja me zamolila da napišem prilog u ovoj krasnoj knjizi. Razmišljajući što napisati u ovoj knjizi, htio sam i u knjizi, a i s vama večeras podijeliti neke manje poznate detalje u kojima sam imao čast i prigodu sudjelovati. Nitko nije očekivao neprijateljsku agresiju. Gospođa Berta i ja smo puno toga radili skupa pa smo danas konstatirali nostalgiju za tim vremenima. Ne naravno za glađu i granatama, već za prijateljstvom jer smo se razumjeli i u pola riječ, a nekada i bez riječi – rekao je ratni kolega Miho Katičić.

Renomirani novinar Željko Žutelija iskazao je svoje zadovoljstvo što je imao priliku sudjelovati u nastanku ove knjige i surađivati s autoricom koja je brižno skupljala dokumente.

-Iznimna mi je čast što sam sudionik ovog večerašnjeg skupa, a posebno mi je drago što sam u začecima ove dragocjene knjige imao priliku razgovarati s autoricom, razmijeniti neka mišljenja i zapravo smo se u svemu složili, a posebno da se moramo oteti kulturi zaborava i vraćati se kulturi sjećanja. Te tragične 91. godine, neki se nisu još ni rodili, neki su se rodili, a nekih više nema među nama. Zbog svih njih je bilo potrebno ovo svjedočanstvo koje je Berta napravila na temelju svojih brižljivo skupljanih dokumenata. Berta Dragičević je svjedok našeg vremena, osobito u ovom gradu koji je podnio brojna stradanja. Da nije bilo tog stradanja, veliko je pitanje što bi se dogodilo. Dubrovnik i Hrvatska su bili sami za uvoz i pribavljanje oružja kojim bi obranili svoj teritorij i svoje živote – istaknuo je renomirani novinar Željko Žutelija.

Za knjigu je u svibnju Željko Žutelija u kolumni Nacionala naveo da je dragocjeno povijesno svjedočanstvo, da bi se trebala rabiti kao udžbenik povijesti za mlađe naraštaje, te da je podsjetnik na sve što je prethodilo današnjem životu u slobodnoj državi.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist