Kultura

FOTO Držićevi likovi na akvarelima Siniše Reberskog

page 20

Samostalna izložba slikara, grafičara, ilustratora i profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Siniše Reberskog ‘Igra Vidre’ otvorena je u subotu navečer u Domu Marina Držića.

Izložba objedinjuje ukupno 22 rada izvedenih u tehnici akvarela, a radovi su nastali kao rezultat umjetnikovog pomnog i slojevitog istraživanja života i stvaralaštva Marina Držića s naglaskom na psihološku karakterizaciju glavnih i sporednih likova iz Držićevih djela koje umjetnik pretvara u simbole ljudskih sudbina.

-Uz element igre, ključna nit poveznica velikog književnika Marina Držića i likovnog umjetnika Siniše Reberskog jest pisana riječ. U XXI. stoljeću obilježenom digitalnim svijetom arhaična duša Siniše Reberskog ugođena prema kriterijima davnih zaboravljenih vrijednosti usmjerila ga je u područje kaligrafije, tipografije i grafičkog oblikovanja pisma. Stoga je izazov interpretacije Držićeva lika i djela posve prirodno pretočen u ciklus radova na papiru bogatih i krajnje zasićenih boja toplih zemljanih tonova unutar kojih umjetnik oslobađa i rasvjetljuje prostor za pojedine pozadinske akcente poput kaligrafski ispisanih citata. Boja postaje živa materija koja prenosi intenzitet slikarskog nadahnuća. Prilikom utjelovljenja odabranih likova iz Držićevog opusa pojedini rad krase citati u kojima se određeni lik spominje ili ih on sâm izgovara. Svaki rad predstavlja jednu kartu koja utjelovljuje karakter prikazanog lika – napisala je u predgovoru kataloga povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Navela je i kako, svjestan važnosti Držićeve primjene narodnog jezika u dramskim žanrovima, komedijama, tragedijama i pastoralnim dramama te njegove sposobnosti da u istom tekstu miješa različite jezike i narječja, Siniša Reberski kaligrafski ispisanim citatima oplemenjuje ciklus radova, nadopunjujući pritom sadržaj slike direktnom Držićevom mišlju.

Pročitajte još

Otvorenje izložbe “Slatki i grki Vojnovićev fundus” u Narodnoj knjižnici Grad

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist