Ovogodišnje izdanje festivala Župski pjat počinje simbolično – na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2025., i traje sve do nedjelje, 27. travnja. Tijekom šest dana, posjetitelje očekuje bogat program koji slavi kulturu, baštinu i tradiciju Župe dubrovačke, a sve to uz gastro doživljaje u lokalnim restoranima.
Festival otvara šetnja kroz mirisne Lemon Gardens u Rovanju, u kojima raste više od 300 stabala limuna, uz priču domaćina o ljubavi prema zemlji. Istog dana, u mlinici obitelji Duper u Mlinima održat će se predavanje “Dark Tourism in Kupari: The Final Chapter”, koje će voditi turistički vodič i pisac Vedran Mezei.
U nastavku tjedna slijede brojni događaji: vođeno kušanje maslinovog ulja, predavanja o filmskoj povijesti Župe i tradicionalnim mesnim jelima, gastro radionice, edukativne šetnje, uključivanje djece iz vrtića i učenika OŠ Župa dubrovačka kroz Erasmus+ program “Better Together”, te posebna večer posvećena ružmarinu u restoranu Ruzmarin Gastro&Bar.
Petak donosi šetnju kroz skrivene dragulje Vardie, dok će subota biti u znaku morskog motra i modne etno revije KUD-a Marko Marojica uz izvor Bravinjac. Festival zatvara šetnja kroz povijest Postranja uz stručnog vodiča.
Tijekom cijelog festivala, brojni restorani ponudit će festivalske menije – tradicionalna jela i njihova moderna reinterpretacija – među kojima su Ruzmarin Gastro&Bar, Bistro Pizzeria Kapo, Konoba Forno, Steak House Župaho i drugi.
Ulaz na većinu programa je besplatan, ali je potrebna prethodna rezervacija. Više informacija o programu, radionicama i menijima dostupno je na službenoj stranici festivala te na društvenim mrežama.