GradUrednički izbor

DUBROVNIK ZIMI: Frankfurt, Istanbul, domaće linije, charter linije

zracna luka

Jako dobro i usko surađujemo sa Zračnom lukom Dubrovnik, Gradom i Turističkom zajednicom Dubrovačkoneretvanske županije po pitanju zimskih letova i nadamo se većem broju letova u zimskom redu letenja nego lani -rekao je u prošlotjednom broju DuLista direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković. Napomenuo je i kako je nositelj pregovora s aviokompanijama ipak zračna luka te da je siguran sam da će oni, kad se pregovori s kompanijama dovedu kraju, komunicirati rezultate javnosti. Tragom toga odlučili smo u Zračnoj luci Dubrovnik provjeriti jesu li zimski red letenja finaliziran te kako će Dubrovnik biti povezan tijekom iduće zime. Maro Lukšić, pomoćnik glavnog direktora za razvoj, naglašava kako zimski red letenja još uvijek nije finaliziran. Sve informacije trebale bi se znati nakon 15. kolovoza.

Čekaju se tri prijevoznika

-Čekamo očitovanje još tri prijevoznika vezano za zimski red letenja tako da mogu govoriti jedino o letovima koji su već potvrđeni – ističe Lukšić. Dubrovnik će tako tijekom zime biti povezan s Frankfurtom, ali i Istanbulom. Naime, domaći avioprijevoznik Croatia Airlines će u zimskoj sezoni tri puta tjedno povezivati Dubrovnik s Frankfurtom. No, kako naglašava Lukšić, s tim će se letovima pauzirati u drugom dijelu siječnja te u veljači. Također su potvrđeni letovi Turkish Airlinesa za Istanbul. S ovim turskim gradom u zimskom razdoblju bit ćemo povezani dva puta tjedno. Tu su naravno i domaće linije za Zagreb Croatia Airlinesa i Trade Aira.

Optimizam uz dozu opreza

U Zračnoj luci s optimizmom gledaju na zimsku sezonu. – Osim redovnih letova imamo i charter program koji sad već duži niz godina obavlja zrakoplovni prijevoznik Freebird Airlines Europe koji surađuje s touroperatorom WTouristic i dovodi veliki broj gostiju u njihovom charter aranžmanu. To će nam osigurati veliki broj letova i u predbožićnom razdoblju i u drugom dijelu zimske sezone u sljedećoj godini. Stoga smo jako zadovoljni jer smo uspjeli osigurati da imamo, ako mogu tako reći, dosta prometa -naglašava Lukšić.

-Ove godine smo dosta aktivno surađivali s turističkim zajednicama i aktivno smo promovirali nove rute kao i oporavak prometa u zimskom dijelu sezone tako da je zato optimizam prisutan. Naravno uvijek postoji i doza opreza. U slučaju da nam bilo tko od ova tri prijevoznika potvrdi letove, bit ćemo i više nego zadovoljni, posebno s obzirom na trenutno stanje u zrakoplovnoj industriji i dalje trpi posljedice krize i gdje je dosta izazova – ističe naš sugovornik.

Dvomilijuntni putnik

Milijunti putnik kroz Zračnu luku Dubrovnik ove je godine prošao 9. srpnja, što je 14 dana ranije u odnosu na 2022. godinu. -Mi smo generalno jako zadovoljni. Ljetna sezona ide prema očekivanjima. Zasad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, do 30. srpnja imamo rast od oko 18, 19 posto u broju putnika te 8 do 9 posto u broju operacija zrakoplova, što smatramo da je dosta značajno te se sezona razvija prema očekivanjima kakva smo imali. Očekujemo da ćemo na kraju godine biti negdje na razini od 2,5 milijuna putnika, što predstavlja rezultat jednak ili sličan onome iz 2018. -iznosi podatke Maro Lukšić. Na pitanje kad se očekuje dvomilijuntni putnik, Lukšić iznosi prognoze rađene sredinom srpnja. -Prema toj zadnjoj prognozi dvomilijuntnog putnika očekujemo ili krajem rujna, odnosno između 28. i 30. rujna ili u idućih par dana listopada, što će biti deset do 15 dana ranije nego prošle godine – zaključuje naš sugovornik.

 

STATISTIKA U 6 mjeseci preko 870 tisuća putnika

Kroz Zračnu luku Dubrovnik je u prvih šest mjeseci ove godine prošlo ukupno 870.168 putnika. Pokazuje to statistika objavljena na stranicama ZLD-a. U lipnju je broj putnika iznosio 344.456 što je za 31.075 putnika više nego u lipnju prošle godine. Svibanj je bio na razini 275.797 putnika, dok je u travnju kroz ZLD prošlo 167.731 putnika. U ožujku je zabilježeno 50.456 putnika, u veljači njih 17.459, a u siječnju 14.269.

Iz tiskanog izdanja DuLista

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist