Grad

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Olga Čučković: Rim je najbolji grad na svijetu za moj posao

olga 3

Olgi Čučković Rim je dom već 31 godinu. Iz Grada je otišla krajem 1992. kad je, kako nam je rekla, bila sigurna da su joj roditelji zbrinuti i na sigur­nom. Do rata je radila u Gradu kao turi­stički vodič i imala je s kolegom malu agenciju za prevođenje.
— Morali smo sve zatvoriti i bilo je jasno da još dugo za mene neće biti posla u Gradu. Nisam imala jasne pla­nove ni mogućnosti i kad se dogodilo da je prijateljica od prijateljice tražila nekoga da sa njom dijeli stan u Rimu, rekla sam si – nemaš sto izgubiti, ostalo ti je 1000 njemačkih maraka i dva para pristojnih cipela. Nakon prve tromjesečne dozvole za boravak dobila sam, potpuno neočekivano, humani­tarnu dozvolu za rad od godinu dana i tako sam ostala u Rimu. Radila sam što sam mogla, od baby-sittera do sekretarice, prvih desetak godina sam bila poput lista na vjetru – prisjeća se Olga koja i danas radi posao vodiča i to u povijesno-kulturnoj prijestol­nici Europe, zapravo i svijeta. Među­tim, do povratka tom poslu prošlo je vremena…

olga 4

Nema odmora!
— Tek sam se oko 2000. godine vratila u turizam, prvo kao vodič na turama po Europi, a tek onda za Rim. Talijan­ski zakoni su jako strogi i za vodičke dozvole se polažu vrlo teški državni ispiti koji se organiziraju jako rijetko. Ponekad prođe i desetak godina između dva ispita. Položila sam taj strašni ispit 2004. godine i ponovo se pronašla u najboljem gradu za moj posao na svijetu – priča nam Olga pri­znajući da je trebalo vremena za stva­ranje određene reputacije, upoznava­nje ljudi iz sektora…
— Često sam odlazila na kongrese gdje bih skoro uvijek upoznala nekoga tko mi je kasnije bio koristan za posao. Trenutno radim najviše kao koordina­tor i vodič za jednu veliku američku agenciju i organiziram privatne ture ‘off the beaten path’ ili ‘van utabanih staza’, jer sam se iskreno malo umo­rila od Vatikana i Koloseuma, najviše zbog nesnosnih guzvi. U lockdownu sam počela raditi i prezentacije preko Zooma pa je to poslala moja nova aktivnost koju se nadam više razviti u budućnosti – otkriva nam Olga koja svoj dinamični, zanimljivi i izazovni posao naprosto obožava.
— Jako me veseli otkrivati nove stvari, neprekidno nešto novo sazna­vati. Ne znam više gdje staviti knjige. Svaka palača, svaki spomenik, svaka važnija crkva u Rimu imaju i zaslu­žuju po barem jednu publikaciju. Zimi, kad posla ima malo ili nikako, s kole­gama se organiziramo i vodimo jedni druge. Mnogi od nas su ili povjesničari umjetnosti ili arheolozi te jedni druge slijedimo i učimo. Postoji i nekoliko institucija koje organiziraju predava­nja specifično za vodiče, tako da ni u niskoj sezoni nema odmora – kaže nam Olga koja je djetinjstvo provela u Puli, a u Dubrovnik je došla s 14 godina i vrlo brzo se adaptirala i zavoljela ga.

Sretna i bezbrižna mladost
— Imala sam sreće da sam srela srodne ljude vrlo brzo. Bila sam u Leru neko vrijeme, živjela za Ljetne igre. Dubrov­nik je bio magičan, internacionalan, čudesan. Mogu reći da sam imala sretnu i bezbrižnu mladost, prepunu sjajne glazbe, teatra i druženja sa pametnim ljudima – kaže nam Olga kojoj u Rimu ipak nedostaju prijatelji iz Grada.
— Ali sa svima sam u vezi, to se nikad nije prekinulo. Nisam nostalgična po prirodi, uvijek gledam prema buduć­nosti. Pohranila sam prekrasna sjeća­nja, održavam svoja prijateljstva, ali ne dam korijenima da me vuku natrag već samo da mi budu inspiracija – govori Olga koja dolazi u Dubrovnik barem dva puta godišnje, jednom na ljeto, jednom zimi.

olga 5
— Bude to nekad i prekratko da sva­koga vidim i obiđem, ali često me ipak posao zove ili druge obveze. Ljeti u Gradu vuče more, organiziraju se izleti, zimi su sarme i druženje uz toplu peć. Pripremila sam i jednu prezentaciju o Dubrovniku, može se pogledati na mojoj web stranici www.olgarome. com. Pomogla mi je i moja prijateljica sa Svete Marije koja me odvela po skri­venim kantunima… – priča Olga koja konkretnih planova za budućnost nema.
— Prepuštam životu da odluči gdje je bolje za mene. Mogu se vidjeti u Gradu kad prestanem biti jako aktivna u svom poslu, a pošto nemam baš neki dobar plan za mirovinu to bi, uz dobro zdrav­lje, moglo biti još jako daleko. Nisam imala ideje da ću jednog dana završiti u Rimu, a dogodilo se. Voljela bih biti negdje uz more, ali to je za sada samo san. Bilo bi najljepše biti okružen bli­skim ljudima. Nadam se da će se taj dio ostvariti, gdje god to bilo – zaključuje Olga.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist