AktualnoUrednički izbor

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Nikolina i Daniel Krmek: Slovenci su miran narod. Prifali nam našeg južnjačkog temperamenta

daniel i nikolina krmek

Prošle godine, nekoliko dana prije nego što sam trebala roditi, Daniel me nazvao s informacijom da ćemo se morati preseliti u Ljubljanu zbog rada na novom projektu. Naravno da sam doživjela blagi šok s obzirom na to da je u Zagrebu sve bilo pripremljeno za dolazak bebe, a sad smo morali početi razmišljati o skroz drugim stvarima – preseljenju i novom životu u nepoznatom gradu – priča nam Nikolina Krmek koja sa suprugom Danielom i kćeri Marom trenutno živi u glavnom gradu Slovenije. No, život izvan rodnog Dubrovnika nije im nepoznat pojam. Naime, dugi niz godina Zagreb je bio njihov drugi dom. Tada, pa tako i danas, najviše im nedostaje – obitelj.

daniel i nikolina krmek 16

— To je sada pogotovo izraženo nakon dolaska djeteta. Spomenut ću samo ‘baba servis’ (smijeh). Nedostaju nam i prijatelji kojih imamo jako puno u Dubrovniku. Nedostaje nam sunce, more, dubrovački kamen i laganiji tempo života, za razliku od magle, asfalta i svakodnevne užurbanosti koja se ipak malo smanjila preseljenjem u Ljubljanu jer se radi o gradu manjem od Zagreba. S obzirom na to da su Slovenci miran narod, bez pretjerano izraženih emocija, prifali nam malo našeg južnjačkog temperamenta. Petkom i subotom na ljubljansku tržnicu dolazi obitelj iz Dalmacije koja prodaje svoje voće i povrće i stvarno ih je gust slušati. Najglasniji su! Isto tako, njihovo voće i povrće je najbolje – ističe Daniel.

Automati s mlijekom, jajima…
Oboje se slažu da Ljubljana, kao i Dubrovnik, ipak ima jednu malo opušteniju i mirniju notu za razliku od Zagreba. No, glavni grad Slovenije, za razliku od Grada, ima bolji standard života, a i plaće su veće.

daniel i nikolina krmek 18

— Ljubljana ima puno više sadržaja i bogatiju ponudu koja utječe na kvalitetu života. Vidljivo je to već iz samog jutarnjeg odlaska na njihovu tržnicu i ribarnicu u centru grada. Dok u Dubrovniku nije dovoljno probuditi se ni u 6 ujutro da biste otišli u Gruž u nadi da ćete pronaći svježu ribu, ovdje ne znate što biste prije izabrali. Svaki kafić u ponudi ima i nešto za pojesti, bilo slano ili slatko. Teško da ćete naručiti samo kavu. Cijena kave s mlijekom je oko 2 i pol eura, a slastica, kao što je komad torte ili palačinke, košta oko 5, 6 eura. Cijena pizze se kreće između 10 i 13 eura – navodi nam ovaj bračni par. U Sloveniji, kako kažu, nedjeljom ne rade trgovine, sve je zatvoreno, ali zato postoje automati na kojima se mogu uzeti osnovne stvari kao što su mlijeko, jaja ili lijekovi.

Povezaniji s prirodom
Ističu kako su Slovenci narod koji sve voli raditi po unaprijed određenom redu. I tog se reda drže.
—Zovem ih mini Austrijanci. Dosta su ozbiljni, ali su istovremeno jako ljubazni – naglasio je Daniel. Slovenci su puno više povezani s prirodom i svjesniji važnosti njezina očuvanja.

daniel i nikolina krmek 22
—Na primjer, u novom su nas stanu dočekale četiri kante za smeće i upute o pravilnom razvrstavanju kućnog otpada. Ljubljana je grad koji je bio proglašen zelenom prijestolnicom Europe, što je i vidljivo po načinu na koji brinu o svojim parkovima, ulicama, zelenim javnim površinama. Centar grada u potpunosti je zatvoren za promet, a bicikl im je omiljeno prijevozno sredstvo. Bicikle i električne romobile možete vrlo jednostavno i rentati. Odlična stvar u Ljubljani su električna vozila u vlasništvu holdinga koji besplatno prevoze starije osobe po centru grada. Slovenci puno više vremena i provode u prirodi. Dok je kod nas često vikend rezerviran za ispijanje kava i šoping, u Sloveniji je to vrijeme za odlazak na obiteljske izlete u prirodu – rekla je.

daniel i nikolina krmek 14

Ljubljana je, kako kažu, grad koji je stvarno dobro pozicioniran i njegova povezanost s ostalim gradovima je odlična.

—Primjerice, Trst je udaljen točno uru vremena, Venecija i Graz na dva i pol sata vožnje, tako da su izleti u druge gradove i države često spontani i ne zahtijevaju mnogo planiranja – kazala je. Kad smo ih pitali je li riječ o gradu u kojem vide svoju budućnost, Daniel je rekao: ‘Dugoročno ipak ne, rad na trenutnom projektu vremenski je ograničen, tako da će naš boravak u Ljubljani biti jedno lijepo životno iskustvo kojeg ćemo se rado sjećati kad se vratimo zagrebačkoj svakodnevici’.


‘ODPRTA KUHNA’
Super gastro događaj
Ljubljana ima super gastro događaj – ‘Odprta kuhna’ ili ‘Otvorena kuhinja’ gdje se svakog petka u centru okupljaju predstavnici najpoznatijih slovenskih restorana i pripremaju jela. Sezona ‘Odprte Kuhne’ je počela proteklog tjedna i trajat će sve do jeseni.

daniel i nikolina krmek 17

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist