Aktualno

Dubrovačkim kuharima srebrne medalje na festivalu ‘Biser mora’

tus kuhari natjecanje

Dva tima Turističke i ugostiteljske škole osvojila su srebrne medalje na međunarodnom kulinarskom festivalu ‘Biser mora’, kojeg organiziraju šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Ovogodišnji festival održao se od 8. do 12. travnja u Supetru na otoku Braču i dio je projekta ‘Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split’ kojem je nositelj Turistička škola u Splitu.
U sklopu projektnih aktivnosti projekta ‘Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva’ Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnika sudjelovala je u natjecateljskom dijelu festivala, ‘Timskom natjecanju škola – kategorija kuhari’, gdje su dobili priliku demonstrirati stečena znanja i vještine. Tema natjecanja bila je ‘Nacionalna kuhinja – predjelo, glavno jelo i desert – moderna prezentacija’. Timovi natjecatelja imali su zadatak u zadanom vremenu pripremiti, skuhati i servirati menu od tri slijeda, jedan žiriju, a drugi postaviti na izložbeni stol uz naziv jela i recept po kojem su jela pripremili. Nakon pripreme i posluživanja ocjenjivalo se i pospremanje i čišćenje radnog prostora.
Dubrovačku školu predstavila su dva natjecateljska tima s učenicima 3 f razreda, smjera kuhar.
U prvom timu natjecali su se učenici Frano Cvjetanović i Ivan Vareškić s mentorom Marom Prizmićem, dok su u drugom bili učenici Maro Marčec i Ivan Muhoberac s mentorom Leom Ljubičićem.
Menu prvog tima sastojao se od srdela u savuru sa zrakom limuna za predjelo, za glavno jelo grdobina u panceti s pireom od kukuruza i umakom od špinata, a za desert biskvit od maslinovog ulja s kremom od svježeg sira s jagodama i couliseom od šumskog voća.
Drugi tim je pripremio za predjelo marinirane tikvice sa skutom i tapenadom od crnih maslina sa salsom fresca od rajčice i emulzijom od peršina, za glavno jelo pečena pačja prsa s pariškim njokama, sotiranim porilukom i umakom od crvenog ribizla, a za desert poširane kruške u crnom vinu s crumbleom od lješnjaka i šlagom s limetom.
Oba tima osvojila su srebrne medalje koje su, navode iz TUŠ-a, potvrda uloženom napornom radu i trudu učenika i njihovih mentora.

Pročitajte još

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist