Zanimljivosti

Dubrovački inovatori zlatni na međunarodnom sajmu industrijskih inovacija

inovatori dnz

Na Međunarodnom sajmu industrijskih inovacija “INOVA 2023” održanom u Zagrebu natjecali su se i inovatori Dubrovačko-neretvanske županije. Osvojili su zlato za industrijsku inovaciju “WSU-3000” te istu prezentirali na Maker Faire Zagreb 2023.

Po osvajanju zlata za inovaciju u kemiji i farmaceutici „Yellow K2“ sintetičku molekulu s potencijalnom uporabom kao lijek protiv bolova i upale nove generacije u autorstvu Gjina Šutića (UR Institut i Inovatori DNŽ) na prošlogodišnjem „ARCA 2022“ međunarodnom sajmu inovacija, ove godine novo zlato za novi izum „WSU-3000“ na „INOVA 2023“ međunarodnom sajmu inovacija.

-Izum – Industrijski Stroj za sterilizaciju vune “WSU-3000” (patent: HR UM20230006 U2),  baziran je na inovativnom održivom zelenom kemijsko-fizikalnom procesu sterilizacije sirove vune. Specifično stroj implementira proces kombinacije kontroliranog; termalnog tretmana vune i ozonifikacije, u rotirajućem perforiranom bubnju koji omogućuje brz, efikasan i ravnomjeran tretman svake dlake vune i njene porozne strukture čime se sirova vuna oslobađa svih potencijalnih patogena i može se upotrebljavati u industriji za agro i biotehnološku proizvodnju. Za razliku od tradicionalnih metoda, ovaj inovativan proces obrade ne zahtijeva kemijske reagense niti generira ikakav industrijski otpad predstavljajući zeleno, održivo i ekonomično industrijsko rješenje sterilizacije sirove vune za daljnju uporabu.

Upravo zlato na ARCA 2022, spojilo je inovatore Dragicu Jerkov  i Gjina Šutića u zajedničkom pothvatu razvoja novog „WSU-3000“ izuma. Uz razvoj inovativnog procesa i vezanog stroja, izumitelji su razvili mnogo ideja za vezane projekte razvoja novih kreativnih industrija održive proizvodnje izvoznih proizvoda, koje trenutno razvijaju, tako da izum WSU-3000 nije kraj već početak lijepe priče.

Na još jednom sajmu „Maker Faire Zagreb 2023“ koji slavi uradi-sam kulturu, šira javnost imala se priliku upoznati se s oba izuma.  Prezenterski tim Kluba mladih Znanstvenika i inovatora, uz zanimljive izlagače, pred  mnogobrojnom publikom prezentirali su uz izume Yellow K2 i WSU-3000, i ostale zanimljivosti proizašle iz laboratorija UR Institut i radione Udruge inovatora Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Pročitajte još

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist