Kultura

IZLOŽBA U PONEDJELJAK Kako gimnazijalci vide Držića?

GIMNAZIJA000

Dom Marina Držića tradicionalno poziva na otvorenje izložbe ‘Držić u očima gimnazijalaca’ koja se održava u vrtu Gimnazije Dubrovnik u ponedjeljak u 13 sati.

‘Držić u očima gimnazijalaca’  je dugogodišnji projekt međuinstitucionalne suradnje Doma Marina Držića i Gimnazije Dubrovnik, kroz kojeg učenici pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Ivanke Lilić i muzejske pedagoginje Doma Marina Držića Jasmine Runje detaljno, praktičnim radom i studijskim pristupom obrađuju pojedine segmente Držićevog stvaralačkog opusa.

Tema ovogodišnje višemjesečne likovne radionice čije rezultate predstavlja izložba je arhitektura gradova povezanih sa životom i djelom Marina Držića. Radionica se izvodila unutar likovne grupe u sklopu nastave u prostorima Gimnazije Dubrovnik, od listopada 2023. do svibnja 2024. godine.

Sudjelovalo je 14 polaznika koji su tehnikom akrila na platnu realizirali vlastite vizije Držićevih ‘životnih pozornica’ poput Dubrovnika, Siene, Beča, Carigrada, Firence, Venecije i Milana.

Rođen u Dubrovniku 1508., a umro u Veneciji 1567. godine, Marin Držić većinu svog života proveo je ‘negdje između’, dijelom u rodnome gradu, dijelom u Italiji, a dijelom putujući Europom. Da je ostao u Dubrovniku, najveći hrvatski komediograf vjerojatno nikada ne bi u Tireni napisao: ‘Tko doma ne sidi i ne haje truda, po svietu taj vidi i nauči svih čuda’ (Tirena). Možda uopće ne bi bio komediograf da se za vrijeme studija u talijanskom gradu Sieni nije upoznao s kazalištem, već bi ga povijest zapamtila samo kao svećenika. Putovanja, ne samo kroz prostor, već i kroz vrijeme, obogaćuju nas i mijenjaju.

Uranjajući u svijet velikana Marina Držića, dubrovački gimnazijalci povezali su se sa svojim kulturnim i povijesnim nasljeđem, a koliko su u tome uspjeli zorno će pokazati izložba nastalih radova.

 

Pozivnica Drzic u ocima gimnazijalaca

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist