Zakoračili smo u prosinac i odbrojavamo dane do Božića. Ukoliko već niste, sad je pravo vrijeme da krenete u istraživanje i izradu najfinijih blagdanskih kolača.
U suradnji s Diskontom Stanić donosimo neodoljiv recept: jestivi adventski vjenčić od cannola. Cannoli su tradicionalni sicilijanski desert, a mogu se pripremiti tako da se prže u ulju ili peku u pećnici. Jako su jednostavni i brzo gotovi, a danas smo u skladu s adventskim vremenom odlučili složiti ih u vijenac.
Sastojci za canolle:
· 180 g glatkog brašna
· 80 g Rama margarina
· 60 g šećera
· 1 jaje
· 1/2 vanilij šećera
Sastojci za ganache:
· 150 ml vrhnja za šlag
· 150 g bijele čokolade
Karamel za plamen:
· 4 žlice granuliranog šećera
· 1 žlica vode
Priprema:
Tijesto:
Sve sastojke stavite u mikser i zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak minimalno 30 minuta.
Uzmite tijesto i razvaljajte ga valjkom za valjanje na debljinu od oko 3 mm i izrežite na trake promjenjive visine, od 5 cm pa više. ( to znači da cijeli kalup oblozite tijestom ili do pola)
Zarolajte traku oko kalupa za cannolo. Izrežite tijesto taman da se preklopi, pa prstima slijepite da se ne odvoji. Položite na pleh prekriven pek papirom.
Pecite na 180 °C 15 – 20 minuta dok ne porumene.
Kad su hladni, premažite ih rastopljenom bijelom čokoladom ( dovoljno vam je 60 g ) i uvaljajte u nasjeckane lješnjake.
Ganache:
Na laganoj vatri otopite čokoladu u vrhnju za šlag. Stavite ga u hladnjak dok se ne stvrdne.
Umutite ganache mikserom dok ne postane pahuljast i stabilan, te punite cannole.
Za plamen karamelizirajte šećer. Pripremite pek papir te posložite čačkalice. S čajnom žličicom stavite karamele na čačkalicu, te ostavite da se stvrdne.
Recept je u suradnji s Diskontom Stanić pripremila Tonka Radić Čobanov (tonkina_kuzina).