Dragi čitatelji duLista, za ovaj tjedan sam vam pripremio recept za domaći umak za salate.
Ali, prije svega, bilo bi dobro još jednom ponoviti koliko je zelena salata zdrava. Kako nam se preporuča konzumacija što više povrća, zelena salata je jedna od namirnica koja zamjenjuje i do pet različitih vrsta povrća. Odličan je izvor antioksidansa. Od vitamina se ističe vitamin A i ima dovoljno C vitamina za dnevnu potrebu.
Njene hranjive tvari sprječavaju nakupljanje kolesterola u krvnim žilama, a samim tim čuvaju naše srce od udara, snižavaju visoki krvni tlak i pomažu održavanju zdravlja mišića i kostiju.
Važno je još upamtiti kako su vanjski, tamniji listovi salate hranjiviji i zdraviji od onih svjetlijih unutarnjih, stoga štedite vanjske listove kod čišćenja salate. Kako bi nam salata bila što ukusnija evo recepta jednog od brojnih preljeva za salatu.
SASTOJCI
50 ml maslinovog ulja
20 ml jabučnog octa
20 ml goveđe juhe
1 kapula
1 jušna žlica šećera
1 jušna žlica senfa
soli i papra po želji
listovi petrusina
Sve ove namirnice osim ulja usitniti blenderom, a ulje dodavati u tankom mlazu prilikom miksanja da bi se bolje vezalo sa ostalim sastojcima.
Dobar Vam tek!