GradUrednički izbor

‘DIV’ NIJE IZDRŽAO Na mjestu starog posadit će se mlada sadnica hrasta plutnjaka

page 29

Zaposlenici Vrtlara su postupili temeljem prijedloga napisanog u Elaborata tvrtke Arbofield d.o.o. i iz sigurnosnih razloga uklonili staro stablo plutnjaka. U planu je sadnja nove, mlade sadnica hrasta plutnjaka na istoj lokaciji – naglasili su nam ovog četvrtka iz Vrtlara o hrastu plutnjaku, stablu koje je godinama krasilo Vukovarsku ulicu. Danas je isti uklonjen, a iz Vrtlara su nam u odgovoru dali dodatno pojašnjenje i zašto.

Srusen Hrast plutnjak 3
Prije svega, vratimo se nekoliko godina unatrag.

– Svjesni starosti i značaja stabla hrasta plutnjak „Quercus suber“ kao i činjenice da mu je zdravstveno stanje bilo ozbiljno narušeno, Vrtlar ga je predložio za Pro stablo. Krajem 2019. godine isti je selektiran za prvo Pro stablo u Republici Hrvatskoj i time je grad Dubrovnik postao prvi grad u Hrvatskoj u kojem je i pokrenuta inicijativa PRO stablo. O spomenutoj inicijativi izvijestio je čak i EAC, odnosno krovna udruga europske arborikulture – ističu nam iz Vrtlara.

– Dakle, naš gruški hrast je 2019. postao prvo stablo u Hrvatskoj na kojem su svoje vrijeme, trud i znanje, uz zaposlenike Vrtlara, uložili i brojni renomirani stručnjaci iz područja šumarstva – dodat će dalje.

Vukovarska ulica s Google Maps, prije tek nekoliko godina
Vukovarska ulica s Google Maps, prije tek nekoliko godina

Nadajući se kako će kako se stablo revitalizirati i da će istome biti bitno produžen životni vijek, tijekom protekle dvije i pol godine, poduzele su se sljedeće mjere njege: razrahljeno je tlo u kritičnoj zoni korijena pomoću uređaja AirSpade, postavila se nova pješaka staza, koja zaobilazi žilište stabla, kako bi se zbijanje tla u zoni korijena svelo na minimum, reducirala se krošnja stabla, obavljena je sanitarna rezidba, ugrađena je fertilizacija i provelo se injektiranje stabla hranjivima, u svrhu ojačavanja korijena.

– Nažalost, uz sve poduzete mjere stablu je i dalje vidno opadao vitalitet pa je Vrtlar d.o.o. zbog mjera opreza zatražio arbotistički pregled i procjenu statike hrasta plutnjaka od ovlaštenih inženjera šumarstva. Dr.sc. Nikola Lacković i dr.sc. Milan Pernek su na Vrtlarov zahtjev izradili elaborat u kojem su temeljem dobivenih rezistografskih mjerenja zaključili kako je stablo hrasta plutnjaka u terminalnoj fazi i da ga treba rušiti – zaključuju u svom odgovoru iz Vrtlara, uz napomenu s početka ovog napisa kako će na njegovom mjestu uskoro biti posađena nova sadnica iste vrste.

mnjb

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist