Aktualno

Detalji reforme zdravstva: Stroža kontrola bolovanja i skuplje participacije

bolnica doktor12

Niti 24 sata otkako je reformu stavio u javnu raspravu, ministru zdravstva Viliju Berošu stigle su kritike. Bolujete li “lažno”, kontrolori mogu provjeriti na kućnom pragu. Prema predloženim izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, bolovanje vam mogu i zatvoriti, a pacijentu dati kaznu do 1990 eura. Liječniku i do 2650 eura.

-Oba su zakona jako represivna, i prema pacijentima i prema liječnicima. Ono što nije riješeno, to su grozne liste čekanja, nije riješena ni dobra i učinkovita organizacija zdravstvene zaštite, nije riješena niti kadrovska potpuno devastirana primarna zdravstvena zaštita, kaže Nataša Ban Toskić iz KOHOM-a za NovuTv.  Prema predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, mladi liječnici odradili bi godinu dana u obiteljskim ordinacijama. Osobama bez dopunskog – maksmalni iznos participacije raste s 2000 na 4000 kuna. u prijedlogu i dalje stoji i prebacivanje županijskih bolnica u državne. Uvela bi se “uskrata” liječnicima za privatni rad ako se utvrde “poteškoće u radu bolnice”.

Što će od cijelog popisa izmjena zaista zaživjeti, znat će se nakon 3. listopada, do kada traje javna rasprava o dva ključna zakona dugo iščekivane zdravstvene reforme. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist