Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] Zračna luka Dubrovnik: Modernizacija infrastrukture i podizanje kvalitete usluge

zracna luka

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježila je desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

ZNAČAJNI PROJEKTI ZRAČNE LUKE DUBROVNIK

U proteklih desetak godina Zračna luka Dubrovnik je aktivno sudjelovala u brojnim projektima financiranima iz fondova Europske unije čiji primarni cilj je bio povezivanje Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Republike Hrvatske i Europske unije, modernizacija postojeće infrastrukture te podizanje razine kvalitete pružanja usluga svim korisnicima zračne luke.

Ukupna vrijednost svih projekata iznosila je 238 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva isplaćena Zračnoj luci Dubrovnik iznosila 152 milijuna eura.

Projekt ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’ ukupne vrijednosti 230 milijuna eura, prvi veliki infrastrukturni projekt proveden u Republici Hrvatskoj financiran sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Promet (2007–2013) i Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija (2014–2020). Ukupno isplaćena bespovratna sredstva iznosila su 151 milijun eura. U sklopu projekta Zračna luka Dubrovnik je provela rekonstrukciju uzletno-sletne staze, staza za vožnju i stajanki, rekonstrukciju i dogradnju putničke zgrade, rekonstrukciju i izgradnju objekata zemaljske strane i suprastrukture, izgradnju kanalizacijskog sustava kao i provedbu niza mjera za unaprjeđenje upravljanja zaštitom okoliša.

Transnacionalni projekt ‘DANOVA’ ukupne vrijednosti 2,2 milijuna eura financiran je iz programa INTERREG DUNAV. Zračne luka Dubrovnik je u projektu vodeći partner s ukupnim budžetom od 480 tisuća eura. Cilj projekta je uključivao unaprjeđenje postojeće infrastrukture, kao i razine pružanja usluga prometnih čvorišta slijepim i slabovidnim putnicima. U sklopu projekta Zračna luka Dubrovnik je provela ugradnju taktilnih staza vodilja, taktilnih orijentacijskih planova, natpisa na Braille-ovom pismu na sanitarnim čvorištima, prilagodbu internetske stranice za slijepe i slabovidne osobe te je provela niz edukacija kako zaposlenika zračne luke, tako i zainteresirane javnosti u ophođenju sa slijepim i slabovidnim osobama. Jedan od partnera na projektu je bila i Lučka uprava Dubrovnik.

Transnacionalni projekt ‘INTERPASS’ ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura financiran je u sklopu programa INTERREG ADRION, pri čemu je Zračna luka Dubrovnik vodeći partner s ukupnim budžetom od 406 tisuća eura. Cilj projekta je uključivao jačanje intermodalnih veza između pomorskih i zračnih luka u jadransko-jonskoj regiji. U sklopu projekta Zračna luka Dubrovnik je provela mjere za unaprjeđenje ‘home-port’ operacije u suradnji s Lučkom upravom Dubrovnik.

Transnacionalni projekt ‘ADRIGREEN’ ukupne vrijednosti 2,1 milijun eura financiran je iz programa INTERREG ITALIJA-HRVATSKA. Zračna luka Dubrovnik je partner na projektu s ukupnim budžetom od 240 tisuća eura. Cilj projekta je uključivao provedbu mjera zaštite okoliša i smanjenje emisije CO2, pri čemu je Zračna luka Dubrovnik provela nabavu električnih vozila, romobila i bicikli za potrebe svoga poslovanja. Jedan od partnera na projektu je bila i Lučka uprava Dubrovnik.

Transnacionalni projekt ‘LAIRA’ ukupne vrijednosti 2,3 milijuna eura financiran je u sklopu INTERREG CENTRAL EUROPE programa. Zračna luka Dubrovnik je partner na projektu s ukupnim budžetom od 137 tisuća eura. Cilj projekta je uključivao izradu prijedloga pametnih rješenja multimodalne i ekološki prihvatljive povezanosti zračne luke i urbanih središta. Na projektu je Zračna luka Dubrovnik surađivala s DURA-om.

Zračna luka Dubrovnik nastavlja aktivno pripremati projekte za financiranje iz raznih programa Europske unije i u budućim razdobljima.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist