Kultura

DANI SMIJEHA Čehoslovačke novovalne komedije u Visiji

Ljubavi jedne plavuse 03

Prvi Dani smijeha, filmska manifestacija u organizaciji Kino mreže, HAVC-a i 22 nezavisna hrvatska kina, održava se u Dubrovniku do 6. svibnja 2018. u Kino Visiji.

Na programu su kultni naslovi svima nam dobro poznate kinematografije koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća doživjela svoje zlatne godine.

Briljantni klasik Jiříja Menzela Strogo kontrolirani vlakovi je jedan od najpoznatijih i nacjenjenijih filmova čehoslovačke kinematografije, a na programu je u subotu, 5. svibnja. Film je nastao po noveli Bohumila Hrabala. Radnjom smješten u vrijeme Drugog svjetskog rata u okupiranoj češkoj provinciji, film govori o mladom otpremniku vlakova Milošu, nesigurnom i stidljivom mladiću, i njegovoj potrazi za ljubavnim i seksualnim životom. I dok se svi djelatnici na kolodvoru bave svojim svakodnevnim problemima, oko njih bijesni rat, Nijemci polako gube rat, vlakovi lete u zrak, i trebalo bi se nekako uključiti u rat oko njih. Film je 1967. i 1968. osvojio brojna priznanja i nagrade u Čehoslovačkoj i u svijetu, no Oscar za najbolji strani film mu je svakako najveće priznanje. U anketi koju je organizirao UNESCO 1982. godine, Strogo kontrolirani vlakovi su uvršteni u popis sto najvećih djela svjetske kinematografije, a godine 2005., ponovno kao jedini češki film, našao se na ljestvici sto najboljih filmova svih vremena američkog časopisa Time.

U nedjelju, 6. svibnja neobična je horor-komedija Kremator Juraja Herza iz 1969. godine. Herzovo remek-djelo je jedan od najuspjelijih predstavnika istočnoeuropskog filma strave prožetog humornim elementima. Film je poseban po svojoj gotičkoj, jezovitoj, atmosferi. Budući je shvaćen kao satira na račun Čeha koji su za vrijeme rata surađivali sa nacistima, film je odmah nakon premijere zabranjen i bunkeriran sve do pada komunističkog režima 1989. godine, kada stječe kultni status. Glavni lik filma je Karl Koprfingl, ekscentrični vlasnik praškog krematorija opsjednut Tibetanskom knjigom mrtvih i spaljivanjem tijela. Uvjeren da kremiranje pokojnika oslobađa duše preminulih patnje, on u svom poslu pronalazi razlog i smisao vlastitog postojanja. Dolaskom nacista na vlast on prihvaća suradnju s njima i polako „širi svoju profesionalnu djelatnost“. Zanimljivost vezana uz film je kako se u maloj sporednoj ulozi u filmu pojavljuje Jiří Menzel!

Projekcije počinju u 20. 30 sati.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist