Aktualno

CRVENO UPOZORENJE Toplinski val će biti najgori u petak i subotu

turisti vrucina grad 26

Toplinski val koji je zahvatio Hrvatsku trajat će još nekoliko dana, a vrhunac bi trebao biti u petak i subotu, najavio je DHMZ.

Za danas su najavljene temperature zraka do 37 °C. Sutra bi trebalo biti još toplije, najavljene su najviše dnevne temperature od 33 do 38 °C. Velike vrućine očekuju se sve do kraja tjedna.

Za sutra je objavljeno crveno upozorenje na toplinski val za sve regije osim za gospićku. U petak i subotu nema izuzetaka, za sve regije je proglašen crveni alarm. U nedjelju bi situacija na kontinentu trebala biti nešto bolja, ali i dalje se očekuju visoke temperature.

DHMZ savjeti za vrućine

Valja izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Treba piti dovoljno tekućine i izbjegavati velike fizičke napore na vrućini.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, starije od 60 godina i kronične bolesnike.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci – dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu, dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

Pročitajte još

9 besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist