Zanimljivosti

ČETIRI GODINE ISTRAŽIVANJA Konferencija ‘Hrvatske vode u proizvodnji hrane i energije’

konf o moru

8. hrvatska konferencija o vodama pod motom „Hrvatske vode u proizvodnji hrane i energije“ je održana u Poreču u trajanju tri dana, od 23. do 25. studenog 2023. godine 

Autor stručnog rada Mario Obuljen je izlagao temu pod nazivom “Provedba i aktualni izazovi nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama (NAPNAV) na području VGO-a za slivove južnog Jadrana” 

Konferencija se država svake četiri godine i predstavlja svojevrsni rezime znanstvenog i stručnog rada, znanstvenika i stručnjaka svih profila koji se bave problematikom voda u Hrvatskoj.

Cilj konferencije je da se kroz četiri tradicionalne znanstveno – stručne teme:

  • stanje voda i o vodi ovisnih ekosustava, hidrološki ekstremi i njihove posljedice, trendovi – padaline, kopnene površinske vode, podzemne vode, prijelazne vode i priobalno more,
  • sustavi uređenja i korištenja voda i zemljišta – stanje i razvojni projekti,
  • sustavi javne vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda – stanje i razvojni projekti,
  • vodna politika, obrazovanje, vodnogospodarsko planiranje, međunarodna suradnja i sudjelovanje javnosti.

sveobuhvatno i interdisciplinarno raspravlja o stanju voda i upravljanju vodama u Hrvatskoj, te da rezultati rasprava donesu korisne smjernice za budućnost. U okviru konferencije odežan je i okrugli stol na temu geotermalnih voda.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvima Predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Organizatori konferencije su strukovna društva o vodama koje koordinira Hrvatsko društvo za odvodnju i navodnjavanje, a suorganizator i pokrovitelj konferencije su Hrvatske vode. Hrvatska konferencija o vodama organizira se od 1995. godine i do sada je održano sedam nacionalnih konferencija. Konferencija je nacionalnog značenja s međunarodnim sudjelovanjem, te se održava svake četiri godine i predstavlja svojevrsni rezime znanstvenog i stručnog rada, znanstvenika i stručnjaka svih profila koji se bave problematikom voda u Hrvatskoj.

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist