Aktualno

ČESTITKA BISKUPA ROKA ČITATELJIMA DULISTA ‘Neka se otkotrlja kamen s naših srdaca da Isus može u nama uskrsnuti’

BISKUP GLASNOVIC I jANJEVCI 13

Biskup mons. Roko Glasnović u razgovoru za DuList uputio je čestitku povodom Uskrsa svim čitateljima našeg tjednika. Biskup Glasnović istaknuo je i nekoliko poruka koje mogu biti ohrabrenje i utjeha koju u duboko zabri­njavajućim trenutcima svjetske povijesti u kojima se nalazimo možemo pronaći u najvećoj kršćanskoj svetkovini.

-Uskrs je Isusova pobjeda nad straho­vima, mukama, teškoćama i smrću. Kada Uskrsnuli pozdravlja svoje apo­stole, kaže im: ‘Mir vama’. Molim dosta za mir u našim srcima, našim obite­ljima, našem društvu i u cijelom svi­jetu. On, Krist, je mir naš. Ako smo s Kristom onda, što god da bude, bit će kako On kaže. Treba kod ljudi, vjer­nika, obnavljati vjeru, nadu i ljubav. Žao mi je što ovo vrijeme, koje bi se moglo nazvati vremenom straha, vre­menom nemira i nesigurnosti, vre­menom sumraka i tjeskobe, stvara kod ljudi opterećenje pa vidimo da se događaju, nemiri, zastrašivanja i ratovi. Nastojmo koliko god možemo Kristov mir prenijeti jedni na druge. Nemojmo dopustiti da nas drugi povuku u svoj nemir, nego ih povu­cimo u svoj mir. Ne dopustimo da nas povuku u svoj mrak, povucimo ih mi u Kristovu svjetlost, u zoru uskrsnuća. To je onda dobro i blagoslovljeno. Svi nosimo svoj križ. Mi ga ne želimo, ali on dođe i ne može ga nitko maknuti. Nije ni potrebno da ga netko makne, nego nam je moliti da nam Gospo­din da snage da ga možemo nositi. Možemo prigovoriti Bogu i pitati ga zašto djeca pate, zašto je u svijetu ovako ili onako, ali ne možemo reći da ne zna kako je patiti jer je On patio, trpio, mučen bio i umro. Oplijenio se i postao čovjekom i prošao sve, osim grijeha, sve je to pobijedio iz ljubavi prema svakom čovjeku. Želim da svi sudjelujemo u Kristovoj ljubavi Uskrsa.

Želim svima sretan i blagoslovljen Uskrs, da ga prožive uz svoje najmilije, da razumijemo da je radost davati i da kad osjetimo da nas je nešto Božje dotaknulo, to podije­limo s drugima, da se ta radost očituje gestama ljubavi i pažnje. Pogledajmo i na one koji žive lošije, teže od nas, pružimo im ruku ljubavi i solidarnosti. Živimo u radosti, miru i istini. Želim svima i da liturgijski proslave Uskrs, da sudjeluju u liturgijskim slavljima. Bog pohađa. Da naše srce barem malo odš­krine vrata da ga primi, puno bi toga bilo bolje. Neka se otkotrlja kamen s naših srdaca i naših duša jer tek tada Isus može u nama uskrsnuti – poručio je za čitatelje DuLista dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 13. travnja 2022.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist