Aktualno

ČEKAJU NAS VRUĆINE, PA ‘SUMMERKILLER’ Evo kada možemo očekivati zahlađenje

toplinski val vrucine 3

U 14 sati, DHMZ izvještava kako je u Metkoviću i Kninu izmjereno 38 stupnjeva Celzija, što ih svrstava na vrh ljestvice najtoplijih gradova u domovini. Slijedi ih postaja u Glavicama (Sinj) s 36,7 stupnjeva Celzija, ništa ugodnije nije ni u Imotskome (36 stupnjeva), kao ni u Splitu (35,5 stupnjeva), dok se dubrovačkih 31,9 stupnjeva naspram njih doima kamilica, piše Slobodna Dalmacija.

DHMZ je na svojoj službenoj stranici za iduće dane u gotovo svim dalmatinskim gradovima izdao upozorenje 3. kategorije (vrlo velika opasnost) na pojavu toplinskog vala. Međutim, uskoro se očekuje ‘summerkiller’.

Naime, riječ je o terminu koji je u žargonu zaljubljenika u meteorologiju rezerviran za prvu ozbiljniju ciklonu poslije Velike Gospe nakon koje ljeto više ‘nije isto’. Iako su vrućine i dalje moguće i vjerojatne, ‘summerkiller’ je ciklona koja ljetu zada prvi ozbiljniji udarac ‘ispod pojasa’.

Analizom najnovijih izlaza vodećih prognostičkih modela postoje signali za ciklonalnu aktivnost u Dalmaciji i osjetniji pad temperature zraka koncem nedjelje i na samom početku idućeg tjedna, čime bi ‘summerkiller’ doslovce ‘nokautirao’ toplinski val.

Prema Europskom centru za srednjoročnu prognozu vremena iz Readinga, za sedam dana sa sjeverozapada starog kontinenta na naše bi područje ‘po visini’ trebao prodrijeti hladan zrak, uz istovremeno formiranje ciklone s kojom bi konačno stigle oborine i okončale dugo aridno (sušno) razdoblje u kojem se nalazimo.

Američki GFS model spomenutu promjenu vremena, doduše, ‘vidi’ nešto skromnije, ali i on je dosljedan u (meteo) scenariju po kojem bi se vrućina koncem tjedna trebala ispuhati. U iščekivanju ‘summerkillera’, možemo zaključiti kako će aktualni toplinski val biti kudikamo izdržljiviji u odnosu na onaj iz srpnja, koji nas je zaista iscrpio, piše Ivan Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

METEO-PREGLED TJEDNA

UTORAK – PASJA VRUĆINA

Vedro i vruće te vrlo vruće, u večernjim satima porast visoke naoblake. Uz maksimalne temperature zraka između 33 i 35 stupnjeva Celzija, a u Kninu i zaleđu južne Dalmacije i do 38 stupnjeva Celzija! Ujutro slab burin, poslijepodne slab lebić.

SRIJEDA – HODOČASTITE VELIKOJ GOSPI U NOĆI

Preslika utorka uz tek nešto više visoke naoblake, dekorativno. Temperature zraka bez veće promjene.

Preporuka hodočasnicima koji će se uputiti pješice Velikoj Gospi u Sinj – planirajte hodočašće u kasnim večernjim i noćnim satima kada će temperature na putu prema Sinju biti ugodne, a u sitnim noćnim satima u kotlinama će biti i svježe, uz temperature zraka i malo ispod 20 stupnjeva Celzija pa svakako (uz puno tekućine) nek se i tanji dugi rukav ili gornji dio trenirke nađe u vašem ruksaku.

ČETVRTAK – JUTRO IDEALNO ZA OSVJEŽENJE U MORU

Blagdan Velike Gospe bit će još jedan vrući dan u nizu. Uz slab burin i temperaturu zraka ispod 30 stupnjeva Celzija, mišljenja smo da je jutro izvrstan izbor za osvježenje u moru!

Maksimalne temperature zraka bez promjene, a prema izračunu visokorezolucijskih modela (WRF) najviša temperatura zraka bi se mogla mjeriti u južnoj Dalmaciji uz granicu s BiH.

PETAK – VRHUNAC TOPLINSKOG VALA

Petak bi prema izračunu prognostičkih modela trebao biti vrhunac toplinskog vala.

VIKEND – CIKLONA U NAJAVI

Nadolazeći vikend, uz lagano ispuhivanje maksimalnih temperatura zraka, donosi sve više oblaka, naročito nedjelja, kada bi oborine u prvom dijelu dana zahvatile sjeverni Jadran, a prema večernjim satima se proširile i na ostatak Jadrana. U subotu će se zadržati suho i vruće.

Pročitajte još

Poznati lijek za visoki krvni tlak povlači se iz svih ljekarni

Dulist

Prekid A1 usluga zbog radova na hidrotehničkom tunelu ispod Srđa

Dulist

PONOVNO PAO SUSTAV ZA LIJEKOVE I UPUTNICE Beroš spominjao penalizacije još lani

Dulist