Županija

[BRONČANA SKULPTURA] ‘Župka’ čuva uspomenu na tradiciju i baštinu ove općine

zupka17

Na šetnici u Srebrenom ovog je petka svečano otkrivena brončana skulptura ‘Župke’, umjetnika i kipara Petra Dolića. Postavljena je u srcu Župe kako bi očuvala uspomene na tradiciju i baštinu ove općine. Kako je objasnio župski načelnik Silvio Nardelli, Župka predstavlja simbol žene iz Župe dubrovačke koja je svojim mukotrpnim radom na plodnoj zemlji plodove svoga rada nosila u košiću na glavi na župsku placu.
-Tako je osiguravala egzistenciju sebi i svojoj obitelji. Upravo je to postao i simbol naše općine, a i sam grb općine predstavlja Župku s košićem na glavi te je ona zapravo nešto što je već dugi niz godina prepoznatljivo za Župu dubrovačku – rekao je općinski načelnik. Inače, postavljane skulpture bilo je planirano za prošlu godinu kada se trebalo obilježiti i 100 godina organiziranog turizma u ovoj općini. No, pandemija je pomrsila planove.
Prema riječima načelnika Silvija Nardellija, priča oko skulpture počela je još 2019. godine.
-Prošle smo godine trebali obilježiti 100 godina organiziranog turizma, koji se dogodio na području Kupara. Pripremali smo niz manifestacija i događanja, izložbe, prezentacije i predavanja o turizmu te smo se željeli zahvaliti svima koji su dali doprinos razvoju turizma u našoj općini – rekao je načelnik te napomenuo kako je općina trebala biti i domaćin Dana hrvatskog turizma.
-Sve je to prebačeno za neko bolje vrijeme. Vjerujemo da će nam epidemiološke mjere dozvoliti da kroz ovo ljeto napravimo određene planirane stvari, prvenstveno izložbe, predavanja i prezentacije – rekao je dalje.
-Skulptura ‘Župke’ sa svom svojom simbolikom najava je za obilježavanje velike obljetnice 100 godina organiziranog turizma u Župi dubrovačkoj – rekla je ovom prigodom direktorica župske Turističke zajednice Anamarija Kusalo.Svečanost je uveličao i KUD Marko Marojica, čijim se članovima načelnik zahvalio za sve ono što rade na očuvanju tradicije, kulture i življena, običaja, župskih bala i pjesme.
-Hvala vam na očuvanju tradicionalne župske nošenje i što Župu promovirate na najbolji mogući način na svim svojim nastupima. Posebno hvala za ono što radite s najmlađim uzrastima jer time jamčite daljini rad našega KUD-a – rekao je Nardelli.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist