Kultura

BONAČIĆ, CORVINO I LIPIĆ Predstavili novi jazz album pred brojnom publikom u atriju Kneževa dvora

bonacic lipic corvino

U prepunom atriju Kneževa dvora u Dubrovniku, pred oduševljenom publikom svih generacija, troje autora i jazz glazbenika Ivan Bonačić, Pippo Corvino i Viktor Lipić izveli su djela s najnovijeg zajedničkog jazz albuma. Na koncertu je izvedeno devet kompozicija, među kojima ‘Backwater’ i ‘Tilia’ koje potpisuje Pippo Corvino, ‘Rivulet’ i ‘Cat’s Paw’ Viktora Lipića te ‘Fading’ i ‘Rays of Hope’ Ivana Bonačića.

Izvođače i publiku prije početka koncerta pozdravio je Josef Markus Wuketich, Veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj NJ.E., Marina Chrystoph, direktorica Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba te Žaklina Marević, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine. Oni su ujedno objavili i čestitali 25 godina djelovanja Hrvatsko-austrijskog društva u Dubrovniku, kojim je povodom i organiziran ovaj koncert, te čestitali izvođačima na izdavanju novog autorskog jazz albuma.

Suradnja ovo troje glazbenika i autora započela je 2016. godine, dok Bonačić (na flauti i tenor saksofonu) i Pipo Corvino (gitarski sintisajzer) surađuju još od studentskih dana u Grazu. Potaknuti brojnim nastupima u duetu Bonačić i Corvino pošli su od ideje da svoje spontane improvizacije, iz kojih su nastajali glazbeni fragmenti protkani liričnim melodijama, upotrebe kao polazište na kojem su definirali specifičan zvuk programa predstavljenog na albumu. U ovu koncepciju albuma uklopio se i Lipić (električni klavir, orgulje), spontanošču kojom je pratio Corvina već na prvim probama.

– Organizacijom ovog koncerta željelo se doprinjeti kulturnoj ponudi grada Dubrovnika u proljetnom razdoblju te educirati publiku u trenutno zapostavljenom glazbenom izričaju. Polazište je bilo i privlačenje mlađe generacije te poticaj na glazbeno stvaralaštvo u idiomu jazz glazbe, čime bi se stvorile nove opcije edukativnih sadržaja kroz glazbeno-edukacijske projekte Grada Dubrovnika u budućnosti. Jedan od ciljeva je bio i ostvariti željeni senzibilitet publike za ovakvim tipom manifestacija i unutar okvira dubrovačkih povijesnih pozornica i mjesta za nastup stvoriti tradiciju suvremenih glazbenih manifestacija na temeljima stoljetne kulture, kroz predstavljanje autorskih djela modernih dubrovačkih skladatelja – javljaju organizatori.

Austrijski kulturni forum iz Zagreba, Dubrovački muzeji, Dubrovački simfonijski orkestar, Grad Dubrovnik i Zračna luka Ruđer Bošković, Vinarije Crvik iz Konavala te Restorana Forty Four pomogli su u realizaciji ovog događaja.

FOTO: Vedran Levi

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist