Kultura

Bogdan: Hrvatsko dječje kazalište spada u sam vrh svjetskog teatra

Ovaj vikend obilježava se Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan lutkarstva, a Kazalište Marina Držića ovom prilikom je ugostilo članove Hrvatskog centra Assitej i UNIMA.

– Ideja se rodila prije dvije godine kad sam sudjelovao na Danima profesionalnih kazališta za djecu i mlade Assitej u Čakovcu gdje smo razgovarali o tome kako naš krajnji jug nije član tog udruženja. Bitno je da se cijela Hrvatska poveže u jednu ovakvu organizaciju. Usprkos groznim uvjetima program se odvio u Dubrovniku što nam je velika čast i privilegija – rekao je ravnatelj Paolo Tišljarić na tim povodom održanoj press konferenciji te podsjetio kako još danas zainteresirani mogu pogledati jučer otvorenu izložbu lutaka u atriju Sponze, a koju potpisuje Vukovarsko lutkarsko proljeće i Akademija za umjetnost i kulturu Osijek, Odsjek kreativnih tehnologija.

Obje izvedbe ‘Bajke o baki Mokoš’ na Velikoj sceni dubrovačkog teatra su rasprodane, naglasio je, što je jasan pokazatelj da će kazalište preživjeti ove uvjete.

– Mi s našom srodnom udrugom Assitej koja je jučer proslavila Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade, Svjetski dan lutkarstva već godinama obilježavamo zajedno. Od prvih dana želja nam je bila s našom centralnom proslavom učiniti aktivnosti što javno vidljivijima i skrenuti pozornost na važnost rada u kazalištima za djecu i mlade te lutkarskim kazalištima. Također, na neki način željeli smo ukazati na sredinu u kojoj smo ta dva dana s različitim programima. Dug niz godina bila nam je želja doći u Dubrovnik i zahvalni smo na program kojeg smo zajedno donijeli – poručila je Jasminka Mesarić iz Hrvatskog centra Unima koja je podsjetila na poruku koju je za ovaj susret napisao dubrovački akademik Luko Paljetak.

‘Slavimo ovaj naš dan u vrlo teško vrijeme, vrijeme COVID-a, vrijeme pandemije. Ne volimo tu riječ ni čuti ni izgovoriti je, a moramo. Nama bi zapravo trebalo biti svejedno. Mi smo lutke, mi ne možemo postati ‘pozitivne’, ne možemo se razboljeti, ali vi možete. A vi ste nama vrlo važni, vi ste naša duša i naše srce. Bez vas mi smo samo stvari. Kada smo zajedno tada smo divna, jedinstvena scenska bića. Naš je posao najljepši od svih poslova koji postoje – stvarati vječnu bajku svijeta, nastojati da ona nikad ne prestane, pričati djeci, i svima koji su u sebi djeci slični, priče u kojim dobro uvijek pobjeđuje zlo’, zapisao je, među ostalim, Paljetak.

Na Mesarić se nadovezao predsjednik Assiteja Romano Bogdan.

– Dubrovnik je počeo u posljednjim godinama razvijati predstave za djecu, a to i jest misija Assiteja koji je dio velike svjetske obitelji u koju uključujemo više od 75 nacionalnih centara. Mislim da možemo reći da hrvatsko dječje kazalište spada u sam vrh svjetskog i po svojim vrijednostima te estetici. To potvrđuju mnoge nagrade i brojne selektirane predstave na eminentnim festivalima. Puno je kvalitetnije od onog za odrasle. Cilj nam je estetski odgoj djece i mladih. Nažalost, svjedoci smo da u našim osnovnoškolskim i srednjoškolskim kurikulima je umjetnost svedena na minimalac. Od kad djelujemo napravljeni su pomaci, no još uvijek mnogo očekujemo od resornih ministarstava te da se bolje valoriziraju predstave koje ulaze u vrtiće i škole – iznio je Bogdan.

Dobrodošlicu članovima koji nakon konferencije sudjeluju na zajedničkom sastanku upravnih odbora HC ASSITEJ i HC UNIMA, izrazila je i zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić,

– Mi smo u Dubrovniku privilegirani jer smo kao generacije svi ovdje sudjelovali ili pratili Dubrovačke ljetne igre i stvaranje predstava u otvorenim ambijentima. Stanovnici su bili važan dio stvaralačkog procesa pa se tako i odgajala publika. Naša misija kao grada koji ima 12 kulturnih ustanova i vrlo visok udio sredstava u proračunu namijenjen kulturi, je njegovati kulturni izričaj i približavati ga djeci te mladima. Mišljenja sam da je održavanje središnje manifestacije svih navedenih proslavljenih dana u Dubrovniku potvrda kako ustrajnosti i predanosti cilju možemo to i ostvariti – zaključila je Tepšić.

Pročitajte još

RAZGOVOR S DUBROVAČKOM LIKOVNOM UMJETNICOM KLAROM KNEGO ‘Nerijetko se dogodi da platna posve premažem nezadovoljna nastalim’

Iva Dedo

NOVI REDATELJSKI IZAZOV Robert Bošković u Beogradu postavlja mjuzikl ‘Posljednih pet godina’

Dulist

Nasmijite se uz predstavu ‘Art’ na daskama Držićeva teatra

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija