Kultura

Bogdan: Hrvatsko dječje kazalište spada u sam vrh svjetskog teatra

Bogdan: Hrvatsko dječje kazalište spada u sam vrh svjetskog teatra

Ovaj vikend obilježava se Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan lutkarstva, a Kazalište Marina Držića ovom prilikom je ugostilo članove Hrvatskog centra Assitej i UNIMA.

– Ideja se rodila prije dvije godine kad sam sudjelovao na Danima profesionalnih kazališta za djecu i mlade Assitej u Čakovcu gdje smo razgovarali o tome kako naš krajnji jug nije član tog udruženja. Bitno je da se cijela Hrvatska poveže u jednu ovakvu organizaciju. Usprkos groznim uvjetima program se odvio u Dubrovniku što nam je velika čast i privilegija – rekao je ravnatelj Paolo Tišljarić na tim povodom održanoj press konferenciji te podsjetio kako još danas zainteresirani mogu pogledati jučer otvorenu izložbu lutaka u atriju Sponze, a koju potpisuje Vukovarsko lutkarsko proljeće i Akademija za umjetnost i kulturu Osijek, Odsjek kreativnih tehnologija.

Obje izvedbe ‘Bajke o baki Mokoš’ na Velikoj sceni dubrovačkog teatra su rasprodane, naglasio je, što je jasan pokazatelj da će kazalište preživjeti ove uvjete.

– Mi s našom srodnom udrugom Assitej koja je jučer proslavila Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade, Svjetski dan lutkarstva već godinama obilježavamo zajedno. Od prvih dana želja nam je bila s našom centralnom proslavom učiniti aktivnosti što javno vidljivijima i skrenuti pozornost na važnost rada u kazalištima za djecu i mlade te lutkarskim kazalištima. Također, na neki način željeli smo ukazati na sredinu u kojoj smo ta dva dana s različitim programima. Dug niz godina bila nam je želja doći u Dubrovnik i zahvalni smo na program kojeg smo zajedno donijeli – poručila je Jasminka Mesarić iz Hrvatskog centra Unima koja je podsjetila na poruku koju je za ovaj susret napisao dubrovački akademik Luko Paljetak.

‘Slavimo ovaj naš dan u vrlo teško vrijeme, vrijeme COVID-a, vrijeme pandemije. Ne volimo tu riječ ni čuti ni izgovoriti je, a moramo. Nama bi zapravo trebalo biti svejedno. Mi smo lutke, mi ne možemo postati ‘pozitivne’, ne možemo se razboljeti, ali vi možete. A vi ste nama vrlo važni, vi ste naša duša i naše srce. Bez vas mi smo samo stvari. Kada smo zajedno tada smo divna, jedinstvena scenska bića. Naš je posao najljepši od svih poslova koji postoje – stvarati vječnu bajku svijeta, nastojati da ona nikad ne prestane, pričati djeci, i svima koji su u sebi djeci slični, priče u kojim dobro uvijek pobjeđuje zlo’, zapisao je, među ostalim, Paljetak.

Na Mesarić se nadovezao predsjednik Assiteja Romano Bogdan.

– Dubrovnik je počeo u posljednjim godinama razvijati predstave za djecu, a to i jest misija Assiteja koji je dio velike svjetske obitelji u koju uključujemo više od 75 nacionalnih centara. Mislim da možemo reći da hrvatsko dječje kazalište spada u sam vrh svjetskog i po svojim vrijednostima te estetici. To potvrđuju mnoge nagrade i brojne selektirane predstave na eminentnim festivalima. Puno je kvalitetnije od onog za odrasle. Cilj nam je estetski odgoj djece i mladih. Nažalost, svjedoci smo da u našim osnovnoškolskim i srednjoškolskim kurikulima je umjetnost svedena na minimalac. Od kad djelujemo napravljeni su pomaci, no još uvijek mnogo očekujemo od resornih ministarstava te da se bolje valoriziraju predstave koje ulaze u vrtiće i škole – iznio je Bogdan.

Dobrodošlicu članovima koji nakon konferencije sudjeluju na zajedničkom sastanku upravnih odbora HC ASSITEJ i HC UNIMA, izrazila je i zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić,

– Mi smo u Dubrovniku privilegirani jer smo kao generacije svi ovdje sudjelovali ili pratili Dubrovačke ljetne igre i stvaranje predstava u otvorenim ambijentima. Stanovnici su bili važan dio stvaralačkog procesa pa se tako i odgajala publika. Naša misija kao grada koji ima 12 kulturnih ustanova i vrlo visok udio sredstava u proračunu namijenjen kulturi, je njegovati kulturni izričaj i približavati ga djeci te mladima. Mišljenja sam da je održavanje središnje manifestacije svih navedenih proslavljenih dana u Dubrovniku potvrda kako ustrajnosti i predanosti cilju možemo to i ostvariti – zaključila je Tepšić.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist