Peškafondo

Baje

peskafondo

U prvih šest mjeseci u sektoru ugostiteljstva i trgovine na veliko i malo zabilježen je promet veći za 7 milijardi kuna u odnosu na isto razdoblje lani. Taj podatak iznijela je ravnateljica Porezne uprave Čavlović Smiljanec.

Time je, tvrdi, premašen plan da se tijekom cijele godine u proračun slije više od 500 milijuna dodatnih kuna od PDV-a zbog povećanog prometa. Do kraja bi godine proračun mogao biti 'bogatiji' za čak milijardu i pol kuna zbog većeg prometa.

Linićev fiskalizacja je upalila! Ugostitelji se tresu od straha, prebrojavaju 20 puta tijekom dana inkas u blagajni, konobari zaviruju u svakog gosta u nadi da će 'nanjušiti' poreznog inspektora, a čak se i za napojnice pronalazi primjerenije mjesto da se kojim slučajem u blagajni ne bi stvorio višak.
Inspektori nisu stali cijelo ljeto. Svuda su, jedu večere, ližu sladolede, ispijaju kave, a dnevni im je budžet manji od tisuću kuna.

Na razini države, tako su zatvorili 150 objekata i naplatili čak pet milijuna kuna kazni. U našem Gradu 'palo' je njih pedesetak, što restorana, kafića, čak i jedna zlatara. I što god da neutješni vlasnici govorili, bez obzira na 'čvste' dokaze koje imali pokazalo se da nisu poslovali u skladu sa zakonom, ilitiga jezgovitije rečeno da su potkradali državu ne prijavljujući sav dnevni promet. A dan po dan… nakupi se toga.

Za nesrazmjer lanjskog i ovogodišnjeg prihoda porezni inspektori krenuli su u provjeru imovine svih onih faca za koje se smatra da su utajili porez. To bi vam konkretnije značilo da bi pojedine baje koje se po cijele dane, s izbačenim laktom kroz prozor, vozikaju Vojnovićem u bjesnim autima, imaju tamo neku kafanicu i ne rade ništa mogle doći pod povećalo poreznika. Pa onda ti moj lijepi pokaži na osnovu koje si matematike kupio auto od 50 tisuća eura, a vodiš se na plaći od svega pet tisuća kuna mjesečno, ako i toliko.

Trebat će nama svima još neko vrijeme, da nam Linićeva fiskalizacija, dopre do glave. Bit će tu još kukanja i otpora. Slično zapomaganje bilo je i kad se uvodio zakon o obveznom vezivanju u automobilima. Kazne su bile drastične. Dio vozača se kleo da njih nitko neće primorati na vezivanje, drugi su demolirali pojaseve iz automobila u nadi da će ih to spasiti.Smišljale su se svakojake smicalice, a jedan od jačih bisera svakako je bio đemper s crnom šrikom preko prsa kojim bi se zavarali policajce. Srećom, taj 'patent' nije zaživio. Danas je pojas postao sastavni dio prometne kulture.  I isto kako smo se navikli na vezivanje čim sjednemo u automobil, tako će nam za plaćenu uslugu biti normalno tražiti račun.

No PDV je tek početak u uvođenju reda u državu, i od tog se poreza neće moći skrpati proračun. Da nam ne ide nimalo dobro pokazuje BDP. Gubitak BDP-a veći od 12 posto od 2008. odrazio se i na punjenje budžeta pa će izrada proračuna za 2014. biti posao za mađioničare.

Ni s gradskom blagajnom nije baš bajno. Zasad sramežljivo iz gradske uprave cure informacije da su prošli mjesec jedva podijelili plaće. U utrci za novi mandat gradonačelnik se rastegnuo više nego je smio, pa sad ne zna odakle bi namaknuo novce za tekuće poslovanje Grada i plaće djelatnika. Možda nas opet iznenadi s pričom o reorganizaciji gradske uprave i smanjenju broja djelatnika, koja je bila aktualna, u prošloj kampanji, pred više od 4 godine.

 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović