Kultura

ARMENSKI HAČKAR Simbol mučeništva sv. Vlaha i povezanosti Armenije i Dubrovnika

armenski hačkar press 8

U dominikanskom samostanu danas je predstavljen armenski hačkar, odnosno uspravna kamena ploča s rezbarenim likom križa, djelo armenskog umjetnika Artaka Hambardzumyan. Hačkari su vrijedna pojava srednjovjekovne armenske umjetničke kulture.

Na predstavljanju su sudjelovali prior dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku o.p. Matijas Farkaš, akademik o.p. Stjepan Krasić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić, predsjednica Društva prijatelja Armenije Naira Asatryan – Wiele, te povjesničar Vinicije B. Lupis.

– Prvi hačkari u sadašnjem obliku nastali su tijekom 9. stoljeća nakon oslobođenja od arapske prevlasti. Vrhunac umjetnosti hačkara odnosi se na razdoblje od 12. do 14. stoljeća, a tradicija klesanja hačkara obnovljena je tijekom 16. i 17. stoljeća nakon mongolske vladavine – rekao je Farkaš.
-Za ovu 1700. obljetnicu Crkva sv. Vlaha je sjajno obnovljena, čini mi se i puno ljepša i sjajnija nego ikada prije. S druge strane za važnu obljetnicu ovaj spomenik simbolizira vjeru, kulturu, prošlost, sadašnjost i povezanost armenskog naroda i nas – dodao je Farkaš.

– Društvo prijatelja Armenije osnovano je 2007. godine, vidjeli smo kako su Dubrovčani jako zainteresirani za zemlju svoga zaštitnika sv. Vlaha, Armeniju. Ideja križa se rodila prije nekoliko godina, a ove godine je kulminirala, u godini sv. Vlaha – kazala je Asatryan-Wiele.

– Sudjelovali smo u financiranju ovoga projekta i zaista smo se potrudili. Na ovaj način se vidi ta neraskidiva veza sv. Vlaha, Dubrovnika i Armenije – rekao je Orlić.

Armenski hačkari sliče stećcima u Dalmaciji, Hercegovini, Sandžaku i Crnoj Gori. U studenom 2010. godine armenski hačkari uvršteni su na UNESCO-ovu listu materijalne svjetske baštine.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist