Zanimljivosti

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE NA MLJETU Pronađen lokalitet sličan Dioklecijanovoj palači u podmorju u Polačama

mljet 4

Arheolozi su na Mljetu otkrili lokalitet sličan Dioklecijanovoj palači gdje se prvi put u pola stoljeća podrobnije promatra podmorje u Polačama, piše Dnevnik.hr. Riječ je o molu ispred palače iz kasne antike, stilom slične onoj Dioklecijanovoj u Splitu. 70-ih godina prošlog stoljeća su locirane potonule strukture arhitekture, ali sada je riječ o prvom pravom istraživanju.

– Cilj je utvrditi tehniku gradnje tog pristaništa, odnosno mola koji smo našli i ribnjaka za koji se dosad nije znalo te ga usporediti s tehnikama gradnje palače i utvrditi je li riječ o istom periodu ili postoje druge informacije – rekao je Igor Miholjek, voditelj istraživanja iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Cilj istraživanja koje je počelo lani je zapravo saznati što više o životu stanovnika Mljeta iz 5. i 6. stoljeća.

– Najčešće su to odbačeni predmeti koji su došli brodom ili trgovinom, riječ je većinom o amforama, a nama je to bitno jer možemo datirati i odrediti odakle je to dolazilo. Trgovina je postojala u to vrijeme i to nam je dokaz da je Mljet bio na putu između istoka i zapada – objasnio je Miholjek. Svi predmeti su pažljivo izvađeni iz mora, ali dug je put do njihova izlaganja javnosti. Pavle Dugonjić, voditelj Odjela za podvodnu arheologiju je objasnio što će biti s predmetima.

– Oni će sada biti šest mjeseci do godinu dana u slatkoj vodi nakon čega naši restauratori rade svoje, odnosno rekonstruiraju, konsolidiraju te ako je moguće rekonstruiraju cijele predmete. Nakon toga se nadamo kako slijedi prezentacija jer je taj javni doseg zapravo srž našeg posla – objasnio je Dugonjić. Okupili su se arheolozi i iz Slovačke i Njemačke, a entuzijazma ne nedostaje.

– Nemamo dobre uvjete u našim vodama i prilika je za naše studente da uče više o tehnikama dokumentiranja i podvodnoj arheologiji – rekla je Miroslava Danova sa Sveučilišta Trnava, a Martin Goldammer iz Njemačkog društva za promociju podvodne arheologije tvrdi kako su iznenađeni količinom posuđa koje su našli i ostacima Rimskog Carstva na području Mljeta.

Istraživanje će se nastaviti i sljedeće godine, a cilj je povezati ono što su dosad arheolozi uspjeli pronaći s još neistraženim dijelovima podmorja.

Pročitajte još

ČESTITAMO! Jan Mark Novalija od danas s diplomom restauratora!

Katarina Bižanović

NIJE ZA POHVALU Tek 30 posto Hrvata redovito vježba

Dulist

PRIJE 61 GODINU Posveta nove župne crkve u Mokošici nakon dva desetljeća od ratnog razaranja

Dulist